7 Σεπτεμβρίου 2015

Λάουρα Μεντόγια, η πρώτη αγία από την Κολομβία. Ήθελε να ζήσει ως "Ινδιάνα ανάμεσα σε Ινδιάνους", το όνομά της συνδέθηκε με θαύματα και η ζωή της μεταφέρθηκε στην τηλεόραση ξεσηκώνοντας... μηνύσεις


Μπορεί οι Κολομβιανοί να έχουν περίεργη σχέση με τα ναρκωτικά, τις απαγωγές, την εγκληματικότητα και γενικά έναν τρόπο ζωής, που μόνο "χριστιανικός" δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, όμως οι ίδιοι αισθάνονται πιστοί Ρωμαιοκαθολικοί και πολύ περήφανοι για την αγιοποίηση μιας συμπατριώτισσάς τους, Λάουρα Μεντόγια, της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα αγίας που γεννήθηκε και έζησε στην Κολομβία. Θεωρείται τόσο σημαντική προσωπικότητα, ώστε η ή της μεταφέρθηκε στην τηλεόραση στα πλαίσια ενός σίριαλ, που ξεσήκωσε αντιδράσεις προτού καν αρχίσει να μεταδίδεται.

Η Λάουρα Μεντόγια Ουπεγκουί γεννήθηκε στην πόλη Τζερικό της Κολομβίας στις 26 Μαΐου 1874. Σε ηλικία μόλις 2 ετών έχασε τον πατέρα της, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του κολομβιανού εμφυλίου πολέμου του 1876 (γνωστού και ως "πόλεμος των σχολείων", αφού οι ρίζες του ανάγονταν σε μια παλιότερη διαμάχη των πολιτικών παρατάξεων για το αν έπρεπε η δημόσια εκπαίδευση στη χώρα έπρεπε να παραμείνει υπό τον έλεγχο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ή να γινόταν αυτόνομη). Το αποτέλεσμα ήταν η Λάουρα να μεγαλώσει με τη γιαγιά της, η οποία όμως δεν ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτική στην έκφραση της αγάπης της, ώστε το κορίτσι αισθανόταν ότι είχε μείνει "ορφανή", παρότι η μητέρα της ζούσε.

Σε ηλικία 16 ετών, ύστερα από προτροπή της μητέρας της με προοπτική να βοηθήσει στα οικονομικά βάρη της οικογένειας, η Λάουρα ξεκίνησε να σπουδάζει για δασκάλα σε μια θρησκευτική σχολή στην πόλη Μεντεγίν. Ξεκίνησε να διδάσκει σε δημοτικά σχολεία της περιοχής, ενώ σταδιακά άρχισε να αισθάνεται την επιθυμία ν' αφιερωθεί στο Θεό. Σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία της, η Λάουρα δεν είχε ποτέ σχέση με κάποιον άντρα, αλλά είχε αφιερώσει την καρδιά της μόνο στο Θεό.

αρχικά  επιθυμούσε να γίνει Καρμελίτα μοναχή, όμως έντονη ήταν και η επιθυμία της να διδάξει το ευαγγέλιο σε αυτόχθονες της χώρας της, οι οποίοι ουδεμία ιδέα είχαν για το λόγο του Ιησού. Κατά την έκφρασή της, ήθελε να γίνει "μια Ινδιάνα ανάμεσα σε Ινδιάνους", σε μια εποχή που η ελίτ των πλούσιων λευκών Ισπανόφωνων αντιμετώπιζε τους αυτόχθονες πληθυσμούς - ούτε λίγο ούτε πολύ - ως "άγρια θηρία". Αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, το Μάιο του 1914 άφησε την ζωή στο Μεντεγίν και μαζί με τέσσερις ακόμη γυναίκες πήγαν να ζήσουν μαζί με τους αυτόχθονες της Νταμπέιμπα. Κάποιοι τις αποκάλεσαν "θρησκευόμενες κατσίκες", αφού επέλεγαν να ζήσουν με τα δήθεν "κτήνη". Όμως για τη Λάουρα δεν υπήρχαν τέτοιες διακρίσεις, ούτε βέβαια έδινε σημασία στα λόγια του κόσμου. Τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της αφιερώθηκε στη διάδοση του ευαγγελίου στους αυτόχθονες πληθυσμούς μέχρι το θάνατό της στις 21 Οκτωβρίου 1949, ενώ τα τελευταία εννιά χρόνια της ζωής της ζούσε σε αναπηρικό καρότσι.

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, η Λάουρα Μοντόγια ίδρυσε το ιεραποστολικό τάγμα της Αικατερίνης της Σιέννας, που σήμερα δραστηριοποιείται σε 19 χώρες του κόσμου. Το Μάιο του 2013 ανακηρύχθηκε αγία - η πρώτη αγία από την Κολομβία - μετά από μαρτυρίες για θαύματα που συνδέονταν μ' εκείνη. Το τελευταίο, καθοριστικό θαύμα ήταν η μαρτυρία του δρ. Κάρλος Εδουάρδο Ρεστρέπο, ο οποίος ισχυριζόταν ότι θεραπεύτηκε πλήρως μετά από προσευχή του στη Λάουρα, ενώ μέχρι τότε υπέφερε από λύκο, νεφρική βλάβη και μυικό εκφυλισμό! Ο πάπας Φραγκίσκος την περιέγραψε ως "όργανο της διάδοσης του ευαγγελίου" και "εμπροσθοφυλακή της εκκλησίας".

Πρόσφατα, ο τηλεοπτικός σταθμός Καρακόλ αποφάσισε τη μεταφορά της ζωής της μοναδικής Κολομβιανής αγίας στην τηλεόραση στα πλαίσια μιας σειράς 25 επεισοδίων με τίτλο "Laura, una vida extraordinaria" (Λάουρα, μια ασυνήθιστη ζωή), το πρώτο επεισόδιο της οποίας ξεκίνησε να προβάλλεται στις 29 Ιουλίου. Όμως η σειρά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πολύ πριν προβληθεί το πρώτο επεισόδιο και μάλιστα, μοναχές του τάγματος που ίδρυσε η Μοντόγια, υπέβαλαν μήνυση εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου σημειώνοντας ότι η σειρά απεικόνιζε μια "λάθος εικόνα" της αγίας
.
Πώς υπέβαλλαν μήνυση εναντίον μιας σειράς που δεν είχε ξεκινήσει να προβάλλεται; Κατ' αρχήν υπήρχε μια γενική προκατάληψη εναντίον του σταθμού, που έχει στο ενεργητικό του πολλές σειρές προκλητικού περιεχομένου, όπως το γνωστό και στην Ελλάδα "Χωρίς αυτά δεν υπάρχει παράδεισος", που είχε προβληθεί με επιτυχία από την τηλεόραση του Άλφα. Η όποια καχυποψία ενισχύθηκε κι από την προβολή του πρώτου τρέιλερ της σειράς, διάρκειας περίπου 6.5 λεπτών, το οποίο έδινε μια εικόνα για το σενάριο.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σειρά η Λάουρα Μεντόγια παρά λίγο να εξαναγκασθεί να παντρευτεί έναν μεγαλύτερο και πλουσιότερο από εκείνη άντρα, είχε σχέση με άντρα πριν την ίδρυση του τάγματος, πολλοί κριτίκαραν την εξωτερική της εμφάνιση κλπ. κι όλα αυτά προκειμένου ο τηλεοπτικός σταθμός να κερδίσει "υψηλές θεαματικότητες στα νεανικά κοινά". Πέρα όμως από τα λάθη αυτά, που "ενθαρρύνουν τους θεατές να θεωρήσουν αυτά τα γεγονότα ως πραγματικά", οι καλόγριες επέκριναν τους "άνοστους διαλόγους", και τόνισαν το γεγονός ότι ουδέποτε είχε ζητηθεί η συνεργασία τους κατά τη συγγραφή του σεναρίου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Caracol δεν ακύρωσε την προβολή της σειράς, παρά το σχετικό αίτημα των μοναχών, ενώ εκκρεμεί η δίκη. Κι απ' ό,τι φαίνεται δεν του βγήκε σε κακό, καθώς ο ντόρος που δημιουργήθηκε λειτούργησε ως μια μορφή δωρεάν διαφήμισης του σίριαλ, που βέβαια ουδέποτε εμφανίστηκε ως "ντοκιμαντέρ" για την ζωή της αγίας, αλλά επιχειρεί να αναπλάσει την ζωή ενός προσώπου, λεπτομέρειες της οποίας δεν θα μπορούσε να γνωρίζει και ο καλύτερα ενημερωμένος βιογράφος της. Βέβαια, υπάρχει πάντα το θέμα αν είναι επιθυμητό να μεταφέρεται στην τηλεόραση (ή στον κινηματογράφο) η ζωή ιστορικών προσώπων υπό τη μορφή μυθοπλασίας, καθώς αναπόφευκτα δημιουργούνται συνήθως - σχεδόν πάντα - παραπλανητικές εντυπώσεις, αλλά εδώ η πρόκληση είναι για τους ιστορικούς να εξηγούν και ν' αποκαθιστούν με στοιχεία την ιστορική αλήθεια, χωρίς εξαλλοσύνες και μηνύσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου