13 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν η Κατίνα Παξινού βάφτισε το μωρό ηθοποιού πάνω στη σκηνή του θεάτρου

Έχουμε ακούσει για το βάπτισμα της σκηνής που παίρνουν οι νέοι, όταν βγαίνουν για πρώτη φορά στο θέατρο. Πριν πολλά χρόνια όμως πραγματοποιήθηκε κανονική... βάπτιση επί σκηνής με νονά τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, Κατίνα Παξινού, πολλά χρόνια πριν φύγει για το εξωτερικό, όταν η εμβέλεια του άστρου της περιοριζόταν μόνο στην ελληνική επικράτεια.

Τόπος της βάφτισης ήταν η σκηνή του θεάτρου Κοτοπούλη. Μέλος της "Ελευθέρας Σκηνής" του θιάσου ήταν τόσο η νονά Κατίνα Παξινού, που άλλωστε είχε και τη σχετική έμπνευση, όσο και ο μπαμπάς του μωρού, ο ηθοποιός Ευάγγελος Μαμίας, που θα πέθαινε πρόωρα στα πρώτα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. 
Το μυστήριο τελέσθηκε στις 3 Μαΐου 1930 σε στενό οικογενειακό και καλλιτεχνικό κύκλο με την παρουσία των ηθοποιών του θιάσου, όπως η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Αλέξης Μινωτής,  ο Νικόλαος Ροζάν, η σύζυγός του - επίσης ηθοποιός - Μερόπη κλπ. 
Προηγουμένως, επί της σκηνής είχε στηθεί ένα σαλονάκι, ο ηλεκτρολόγος άναψε την πλαφονιέρα, ο φροντιστής τοποθέτησε μερικά έπιπλα, γενικά υπήρξε μια τέλεια προετοιμασία σαν να επρόκειτο για την πρεμιέρα κάποιας παράστασης. Λίγη ώρα μετά ήρθε ο παπάς με τους βοηθούς του και μια κολυμβήθρα και.... βαφτίστηκε η δούλη του Θεού Άλεξ, Έθελ, Περσεφόνη! 
Δεν ήταν τρία τα μωρά, αλλά ένα κοριτσάκι, στο οποίο δόθηκαν τρία ονόματα! Τα δύο πρώτα ήταν επιλογή της νονάς Παξινού και το τρίτο ήταν η επιλογή του μπαμπά. Ακολούθησαν βέβαια τα κουφέτα και οι ευχές των παρευρισκομένων, όμως το μικρό κορίτσι με τα τρία ονόματα, αν και ήταν ίσως η μοναδική που πήρε το - κατά κάποιον τρόπο - "βάφτισμα της σκηνής" σε τόσο μικρή ηλικία, δεν έγινε ποτέ ηθοποιός.




Σχετικά θέματα:
-- Κατίνα Παξινού: Η "μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου" που την αποκλήρωσε η μητέρα της, κινδύνεψε να πνιγεί ταξιδεύοντας στην Αμερική και δέχτηκε επίθεση για αντεθνική δράση!

-- Η "ΚΟΝΤΡΑ" ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου