18 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο σεξιστική είναι η προεκλογική αφίσα υποψηφίου (στην Αυστρία);


Αν ήταν υποψήφιος στις ελληνικές εκλογές, ο 26χρονος Γιούλιαν Σμιντ (παχύ το σ) θα κέρδιζε μια θέση στα πάνελ των ψυχαγωγικών εκπομπών, που θα σχολίαζαν τη νόστιμη εξωτερική του εμφάνιση και την πρωτότυπη προεκλογική του αφίσα, στην οποία το πρόσωπό του είναι γεμάτο "κοκκινάδια" από γυναικεία χείλη, ενώ οι σοβαρές πολιτικές εκπομπές θα τον απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι, από φόβο μήπως θεωρηθούν... ασόβαρες. Στην Αυστρία, πάλι, όπου είναι υποψήφιος με το κόμμα των Πρασίνων για τις τοπικές εκλογές της Βιέννης, ο Σμιντ κατηγορείται για σεξιστική καμπάνια.

Κατ' αρχήν ο Σμιντ κατηγορείται από πολιτικούς του αντιπάλους ότι "μετατρέπει τους άντρες σε αντικείμενα", διότι φαίνεται "ανοιχτός σε σεξουαλικές περιπέτειες", ενώ παράλληλα βασίζεται σε "στερεότυπα των φύλων, όπου ο άνδρας εμφανίζεται ως ικανός και πολυγαμικός". Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με αφορμή τα κοκκινάδια από κραγιόν, που συνδέονται με γυναικεία και όχι αντρικά χείλη, ο Σμιντ κατηγορείται ότι με την αφίσα του "αποκλείει τις μη ετεροφυλόφιλες σχέσεις"!
Εν τω μεταξύ, ο νεαρός πολιτικός έδωσε συνέντευξη για το θέμα στην εφημερίδα Der Standard χαρακτηρίζοντας το θέμα "πολύ ντροπιαστικό", απολογούμενος ότι "η πολιτική θα έπρεπε να είναι και λίγο διασκεδαστική", ενώ βρίσκει θετικό το γεγονός ότι τουλάχιστον όλη αυτή η φασαρία κατάφερε - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - να τραβήξει την προσοχή των εκλογέων.
Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτή ήταν και η αρχική του πρόθεση; Αν και ο υποψήφιος, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και τα οικονομικά και ο νεώτερος στην ιστορία βουλευτής του Εθνικού Κοινοβουλίου στην Αυστρία (από τις 29 Οκτωβρίου 2013 σε ηλικία 24 ετών), γενικά εμφανίζει συμπτώματα ωραιοπάθειας, αν κρίνουμε από φωτογραφίες που ανέβασε στο προφίλ του στο facebook κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες επίσης σχολιάστηκαν από τα αυστριακά μέσα, όπως η παρακάτω φωτογραφία από τις διακοπές του στη Μαγιόρκα.

Επί της αφίσας, ωστόσο, χωρίς δισταγμό τάσσομαι στο πλευρό του Γιούλιαν Σμιντ, ο οποίος μπορεί να κατηγορηθεί ως νάρκισσος (με τη συμβατική και όχι την επιστημονική έννοια), απολιτικός, αφελής, ότι επιδεικνύει πολιτική ελαφρότητα κλπ., αλλά σεξισμός αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση. Και μη φτάσουμε στο σημείο - όσο κι αν είμαι υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων - να θεωρούμε ότι ένας πολιτικός θα πρέπει να συμπεριφέρεται είτε ως αμφισεξουαλικός είτε ως ασέξουαλ. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα στα θέματα κοινωνικής ισότητας και είναι τόσο άδικο να χάνεται έτσι άσκοπα η ουσία. Εξάλλου, ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άνδρες που φορούν κόκκινο κραγιόν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου