22 Οκτωβρίου 2015

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Γαλλία (μέρος II)

Ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη και λίγο-πολύ ξαναθυμηθήκαμε συνθήματα βγαλμένα από τη φορμόλη της ιστορίας, όπως το "Ελλάς Γαλλίας συμμαχία". Τι όμως γνωρίζουμε γι' αυτήν την ιδιαίτερη χώρα με την ξεχωριστή πολιτιστική παράδοση, η εμβέλεια της οποίας ήταν κάποτε πραγματικά αντάξια της φήμης της; Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

1. Στις 14 Αυγούστου 1893 η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο, που εισήγαγε τις πινακίδες στα αυτοκίνητα 

2. Ο Ναπολέων, ίσως η πιο γνωστή φιγούρα της γαλλικής ιστορίας, θεωρείται ότι είχε σύνδρομο κατωτερότητας αναφορικά με το ύψος του, γιατί ήταν κοντός. Ή τουλάχιστον αυτό έχει επικρατήσει να πιστεύεται, καθώς νεότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι το πραγματικό ύψος του Ναπολέοντα ήταν 168 εκατοστά, δηλαδή ήταν ψηλότερος από το μέσο Γάλλο της εποχής του. 

3. Το έτος 1748, το γαλλικό κοινοβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση της πατάτας, ακολουθώντας το γενικό ρεύμα της εποχής, καθώς οι περισσότεροι Γάλλοι δυσπιστούσαν απέναντι στο νέο λαχανικό, που είχαν φέρει στην Ευρώπη οι κονκισταδόρες από την αμερικανική ήπειρο, και μάλιστα πίστευαν ότι ήταν δηλητηριώδες. Ο νόμος ανατράπηκε το 1772 κι αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας... στρατιωτικής ατυχίας. Κατά τη διάρκεια ενός ακόμη πολέμου με την Αγγλία, ο γιατρός Αντουάν Ογκίστ Παρμεντιέρ αιχμαλωτίστηκε (μαζί με άλλους Γάλλους στρατιώτες) από τους Πρώσσους, οι οποίοι τάιζαν τους αιχμαλώτους τους μόνο πατάτες. Ο γιατρός διαπίστωσε ότι οι πατάτες δεν ήταν δηλητηριώδεις και επιστρέφοντας στην πατρίδα του έπεισε για την ανάγκη αλλαγής του νόμου. Πολλά πολλά χρόνια μετά ο κόσμος ολόκληρος θα ανακάλυπτε τις γευστικότατες "γαλλικές (τηγανητές) πατάτες". 

4. Ένα άλλο διάσημο "γαλλικό" φαγητό είναι και το περιβόητο "γαλλικό τοστ" (κοινώς αβγόφετα). Μόνο που αυτό... δεν είναι γαλλικό! Απλά ο δημιουργός του, Τζόζεφ Φρεντς, παρέλειψε να βάλει την απαραίτητη απόστροφο και το επίθετο του ερμηνεύθηκε ως επιθετικός προσδιορισμός εθνικής προέλευσης!

5. Μία αρκετά παράξενη γαλλική πρόληψη συμβουλεύει τους συνδαιτημόνες να αποφεύγουν να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους, γιατί τα επόμενα επτά χρόνια θα υποφέρουν από κακό σεξ. Μόνο στον αέρα οι ευχές!

6. Κάθε Πάσχα "βρέχει" σοκολάτες, τις οποίες φέρνουν στα παιδιά οι "Ιπτάμενες Καμπάνες" (στα γαλλικά "cloches volantes" ή "cloches de Pâques") από τη Ρώμη. (Ok, δεν βρέχει στ' αλήθεια σοκολάτες, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, τα παιδιά ξυπνούν και βρίσκουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές σκορπισμένες μέσα στο σπίτι ή στον κήπο του σπιτιού τους)

7. Όταν τον Ιούνιο του 1940 οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι, γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα της γαλλικής ιστορίας. Οι κάτοικοι του Παρισιού, θέλοντας να κάνουν καψώνι στον Χίτλερ, έκοψαν τα σχοινιά των ασανσέρ στον πύργο του Άιφελ, ώστε, αν ο Γερμανός δικτάτορας επιθυμούσε να επισκεφτεί το διάσημο μνημείο, θα έπρεπε να κουραστεί πολύ, ανεβαίνοντας στην κορυφή με τα σκαλοπάτια. 

8. Πού μας βάζουν οι Γάλλοι τα γυαλιά; Σε πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Το 96% των σχολείων στη Γαλλία διαθέτουν μηχανήματα πώλησης προφυλακτικών. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν κάτι αντίστοιχο γινόταν σε ένα μόνο ελληνικό σχολείο;

9. Αυτό δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν ή δεν υπήρξαν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν και αναχρονιστικότατοι νόμοι. Μέχρι το 2012 οι Παριζιάνες παρανομούσαν συστηματικά, καθώς απαγορευόταν από ένα νόμο του 1798, που δεν είχε καταργηθεί έως τότε, να φορούν παντελόνια!

10. Μόλις το Σεπτέμβριο του 2015, οι γαλλικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ξεσηκώθηκαν εναντίον ενός νόμου του 1994, που τους υποχρεώνει να καλύπτουν το ημερήσιο πρόγραμμά τους με γαλλικά τραγούδια σε ποσοστό 40%. Κι όταν λέμε γαλλικά, εννοούμε με γαλλικό στίχο, αφού ως γνωστόν οι Γάλλοι πολιτικοί ανησυχούν πολύ για την εθνική τους γλώσσα εξαιτίας της παγκόσμιας επέλασης των αγγλικών. Ο λόγος της διαμαρτυρίας; Έχει μειωθεί τόσο πολύ η εγχώρια μουσική παραγωγή (μείον 47% μεταξύ 2009 και 2014), ώστε αναγκάζονται να παίζουν παλιά τραγούδια για να είναι εντάξει στη νόμιμη υποχρέωσή τους!


Έχω ξανακάνει παρόμοιο αφιέρωμα για τη Γαλλία με 10 άλλα στοιχεία, που ίσως αγνοείτε. Διαβάστε τα εδώ: 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Αντίστοιχα αφιερώματα για άλλες χώρες:
-- 11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Καναδά

-- 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Γερμανία

-- 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Βραζιλία

-- 11 πράγματα για τη Βόρειο Κορέα που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε

-- 20 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Κίνα

-- 12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

-- 15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

-- 8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

-- 11 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

-- 12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου