21 Οκτωβρίου 2015

11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Καναδά

Τι γνωρίζουμε για τον Καναδά; Πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν εκεί, ώστε να φιλοξενείται μια αρκετά μεγάλη ελληνική παροικία, υπάρχει μια ισχυρή γαλλόφωνη κοινότητα στο Κεμπέκ που απειλεί την ενότητα του ομοσπονδιακού κράτους, πριν πολλά χρόνια παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση τις εφηβικές ανησυχίες των μαθητών του καναδικού γυμνάσιου Ντεγκράσι, οι Αμερικανοί αρέσκονται να κοροϊδεύουν τους βόρειους γείτονές τους (αν και κατά βάθος τους ζηλεύουν γιατί ζουν σ' ένα κράτος με μεγαλύτερη ευημερία και πιο φιλειρηνικό) κλπ. Γενικά, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τον Καναδά και αυτά είναι κυρίως γενικής φύσης. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία έκπληξη, που δεν θα μας κάνουν σοφότερους, αλλά θα μας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα!
1. Η ονομασία της χώρας προέρχεται από μια μικρή παραφθορά της λέξης "κάνατα" των αυτόχθονων Ιροκουά και σημαίνει "χωριό" ή "καταυλισμός".Όταν το 1535 ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέρ έφτασε στην περιοχή του σημερινού Κεμπέκ, οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν την παραπάνω λέξη για να κατατοπίσουν τον Καρτιέρ προς το χωριό Σταντακόνα. Εκείνος την υιοθέτησε για να περιγράψει όλη την περιοχή, απ' όπου ξεπήδησε το πρώτο κράτος του Καναδά στα τέλη του 19ου αιώνα.

2. Διαθέτει 1.457 αεροδρόμια! (Κάτι λογικό, αφού ο Καναδάς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο).

3. Στους Καναδούς, όμως, δεν έφτανε ο τεράστιος αριθμός αεροδρομίων, αλλά σκέφτηκαν να κατασκευάσουν και τον πρώτο διάδρομο προσγείωσης αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (κοινώς ΑΤΙΑ ή UFO). Αυτό έγινε το 1967 στο Σαιντ Πολ στην περιοχή της Αλμπέρτα.

4. Όμως ο Καναδάς δεν είναι μόνο η χώρα των αεροδρομίων, αλλά και των λιμνών, καθώς η χώρα διαθέτει περισσότερες λίμνες απ' ότι όλες οι άλλες χώρες του πλανήτη μαζί!

5. Το επίσημο ρητό - ας πούμε το επίσημο σλόγκαν - της χώρας είναι "A Mari usque ad Mare", που σημαίνει "Από θάλασσα σε θάλασσα". Η φράση προέρχεται από τη λατινική μετάφραση του βιβλίου των Ψαλμών (Ψαλμός 72:8) του Σολομώντα.

6. Το πιο συνηθισμένο επίθετο - με βάση τις καταχωρήσεις στους τηλεφωνικούς καταλόγους της χώρας - είναι το.... Λι. (Ναι, στον Καναδά και όχι στην Κίνα!)

7. Ο Γουίνι το αρκουδάκι είναι Καναδός! Δηλαδή το αρκουδάκι ονόματι Γουίνιπεγκ, που το 1915 μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, όπου αγαπήθηκε πολύ από ένα παιδάκι, τον Κρίστοφερ Ρόμπιν Μάλιν, ο πατέρας του οποίου, Άλαν Αλεξάντερ, εμπνεύστηκε τις γνωστές ιστορίες. Λεπτομέρεια: Η Γουίνιπεγκ ή Γουίνι ήταν γένος θηλυκού!

8. Τρέμε Φινλανδία! Αν έχετε γράψει στα μαύρα κατάστιχά σας τη σκανδιναβική αυτή χώρα, γνωστή και για την απόλυτα αρνητική στάση της γύρω από την ελληνική οικονομική κρίση, αλλά θέλετε να ικανοποιήσετε την επιθυμία του παιδιού σας να λάβει δώρο από τον Άι Βασίλη/Σάντα Κλάους με το ευτραφές σώμα, το καλοσυνάτο πρόσωπο, τα λευκά γένια και τα κόκκινα ρούχα, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Καναδό ομόλογό του. Απλά στείλτε το γράμμα σας στη διεύθυνση HOH OHO, North Pole, Canada και αυτός θα σας απαντήσει!

9. Οι πολικές αρκούδες είναι ένα ζώο-σήμα κατατεθέν του Καναδά. Μάλιστα, στις βορειοδυτικές επαρχίες οι πινακίδες των αυτοκινήτων έχουν το σχήμα πολικής αρκούδας!

10. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολικές αρκούδες δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητές. Στην πόλη Τσόρτσιλ, όπου για κάθε κάτοικο αντιστοιχεί και μια πολική αρκούδα, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αφήνουν τα αμάξια τους ξεκλείδωτα, ώστε να έχει εύκολη δυνατότητα διαφυγής όποιος κάτοικος συναντηθεί με τα ζώα αυτά.

11. Σε ορισμένες περιοχές του Καναδά και κυρίως στον κόλπο Χάντσον η βαρύτητα (δηλαδή η έλξη της γης σ' ένα αντικείμενο) είναι ελαφρώς μικρότερη από την αναμενόμενη. Υπάρχουν πολλές θεωρίες, που επιχειρούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, ενώ μια από αυτές το συνδέουν με το γρήγορο λιώσιμο των πάγων μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν από 20.000 χρόνια, που δεν επέτρεψε την πλήρη ανάκαμψη του φλοιού της γης στην πρότερη κατάστασή του. Όποια κι αν είναι η εξήγηση, γεγονός είναι ότι η ζυγαριά θα μας δείχνει ελαφρότερους στις συγκεκριμένες περιοχές, όμως όχι κατά πολύ: περίπου 28 γραμμάρια για έναν άνθρωπο βάρους 68 κιλών.




Στο ίδιο πνεύμα και τα παρακάτω θέματα:
-- 8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Γερμανία

-- 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Βραζιλία

-- 11 πράγματα για τη Βόρειο Κορέα που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε

-- 20 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Κίνα

-- 12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

-- 15 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

-- 8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

-- 11 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ

-- 12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου