11 Οκτωβρίου 2015

Η πολιτεία της Καλιφόρνια προτείνει λύση για οικονομία στο νερό την ώρα του ντους: Ακούστε ένα τραγούδι!

Η λειψυδρία και η επικίνδυνη μείωση των αποθεμάτων νερού στην πολιτεία της Καλιφόρνιας έχουν κάνει εφευρετικούς τους υπεύθυνους, οι οποίοι, στα πλαίσια διαφημιστικής καμπάνιας συνολικής αξίας 5.5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ευφάνταστων χρηστικών υποδείξεων για τις καθημερινές ανάγκες του μέσου Καλιφορνέζου γύρω από το νερό, όπως το περίφημο πρόβλημα του ακατάσχετου νερού που ξοδεύεται κατά τη διάρκεια του ντους.
Η Μητροπολιτική Περιφέρεια Νερού της Νότιας Καλιφόρνια, όπου εντοπίζεται το σοβαρότερο πρόβλημα με το νερό, προτείνει στους 19 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής, στους οποίους και απευθύνεται, να ξοδεύουν λιγότερο νερό κατά τη διάρκεια ντους (πρακτικά να κάνουν πιο σύντομα ντους) ακούγοντας ένα τραγούδι! Ειδικότερα, δημιούργησαν μια playlist τραγουδιών - προσβάσιμη μέσω ίντερνετ ή κάποιου ειδικού app - που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναφέρονται στο νερό. Μερικά από τα τραγούδια αυτά είναι: "I Wish It Would Raind Down" του Φιλ Κόλινς, "Bridge Over Troubled Water" των Σάιμον και Γκαρφάνκελ, "Set Fire To The Rain" της Αντέλ, το "Water Runs Dry" των Boyz II Men κλπ.

Ποιο είναι το μυστικό αυτών των τραγουδιών; Μήπως περνούν κάποιο κρυφό μήνυμα, που γίνεται αντιληπτό από το υποσυνείδητό μας (όσων καταλαβαίνουν τα αγγλικά τέλος πάντων) και εμποδίζει τη σπατάλη του νερού; Καμία σχέση! Απλά, οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι ακούγοντας τραγούδια σχετικά με το νερό, οι πολίτες θα σκέφτονται περισσότερο κατά τη διάρκεια του ντους το πρόβλημα της λειψυδρίας, που αντιμετωπίζει η περιοχή! Ε, κι αν δεν το σκέφτονται, αλλά παρασυρθούν από το ρυθμό, η σύσταση των αρμοδίων είναι ότι σε κάθε περίπτωση το ντους πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει μαζί με το τραγούδι. Με άλλα λόγια, με το που ακούγεται η τελευταία νότα, να κλείνει και η βρύση...

Ο χρόνος θα δείξει αν η πρωτοβουλία θα έχει ουσιαστική ανταπόκριση - ή αν τελικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σπατάλη νερού από πολίτες που θα ξεχνιούνται χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του ντους ως μικρόφωνο μπάνιου! Αν πάλι θεωρείτε την ιδέα... έξυπνη, εφαρμόστε τη στο σπίτι σας, όχι απαραίτητα γιατί υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά για λόγους οικονομίας. Κι αν δεν είστε φαν των αμερικάνικων τραγουδιών, επιλέξτε ένα ελληνικό. Είναι τόσο μεγάλη η λίστα: "Τρέχει, τρέχει το νερό", "Βροχή μου", "Βρέχει πάλι απόψε", "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου" κι ένα σωρό άλλα. (Αυτονόητα, οι τσιγκούνηδες θα επιλέξουν τραγούδι με όσο το δυνατό μικρότερη διάρκεια!)


Διαβάστε τι γράφουν για το θέμα και οι Los Angeles Times:
Water district wants to set your shower to music to make it quicker during drought - LA Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου