6 Νοεμβρίου 2015

Πώς είναι η πραγματική ζωή στη Βόρειο Κορέα; Ποια είναι τα αγαπημένα τους κατοικίδια; Γιατί οι γυναίκες δεν κάνουν ποδαρικό σ' ένα μαγαζί; Γιατί βάζουν ρύζι στα στόματα των νεκρών;


Μια πολύ ωραία στήλη στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα www.nknews.org έχει τον τίτλο "Ask A North Korean", δηλαδή "Ρώτα έναν Βορειοκορεάτη". Άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο, που θέλουν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για το πώς ακριβώς είναι η καθημερινή ζωή στην πιο αινιγματική χώρα του πλανήτη, υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και άνθρωποι με καταγωγή από τη Βόρειο Κορέα, που τώρα βέβαια ζουν μακριά από την πατρίδα τους, δίνουν τις απαντήσεις και λύνουν τις όποιες απορίες. Κάποιες απαντήσεις εκπλήσσουν, καθώς δίνουν μια αρκετά αναπάντεχη εικόνα για μια κοινωνία, που ζει κυριολεκτικά στο δικό της, οπισθοδρομικό κόσμο. Γιατί, λοιπόν, οι επαρχιώτες Βορειοκορεάτες δεν έχουν περί πολλού τους κατοίκους της πρωτεύουσας; Ποια είναι τα πιο αγαπημένα κατοικίδια; Πόσο ίσα είναι τα δύο φύλα; Ποια περίεργα γαμήλια και ταφικά έθιμα υπάρχουν στη Βόρειο Κορέα; Αυτή είναι μια μικρή εικόνα της ζωής στη χώρα αυτή.
1) Σ΄ όλες τις χώρες υπάρχουν οι στερεοτυπικές προκαταλήψεις, που χωρίζουν τους ανθρώπους με διάφορες ταμπέλες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη Βόρειο Κορέα. Οι κάτοικοι της Πιονγκ Γιανγκ θεωρούνται γενικά τεμπέληδες, που προτιμούν να καλοπερνούν παρά να δουλεύουν, γι' αυτό και πιο εύκολα ζητούν άδειες, αν και θα το κάνουν με έμμεσο, κάπως πλάγιο τρόπο και όχι ευθέως. Όσοι κατάγονται από την επαρχία Τσανγκάνγκ θεωρούνται οι πιο πονηροί, που δεν το χουν σε τίποτα να εξαπατήσουν τους άλλους, ενώ οι πιο αθώοι Βορειοκορεάτης κατάγονται από την επαρχία Χουανγκχαέ. Αν πότε επισκεφτείτε τη Βόρειο Κορέα για ταξιδάκι αναψυχής, θα ξέρετε! (Φυσικά, όλα αυτά μόνο για όσους πιστεύουν στα στερεότυπα και όχι στην ξεχωριστή μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου).

2) Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες ζουν κοντά στις οικογένειές τους.Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να τους επισκέπτονται συχνά. Όσοι όμως για κάποιο λόγο ζουν πολλά χιλιόμετρα μακριά, συνήθως ρίχνουν μαύρη πέτρα. Ο λόγος είναι οικονομικός. Για να ταξιδέψει κάποιος από τη μια επαρχία στην άλλη, χρειάζεται ειδική άδεια από την αστυνομία, η οποία συνήθως εκδίδεται μετά από μια γενναία χρηματική δωροδοκία, που για τους περισσότερους είναι απλά ασύμφορη. 

3) Τα δημοφιλέστερα κατοικίδια είναι οι ποιμενικοί σκύλοι και τα... γαϊδούρια. Οκ, ο πληθυσμός είναι κυρίως αγροτικός, θα σκεφτεί κάποιος, όμως σύμφωνα με τον συντάκτη του σχετικού άρθρου περί κατοικιδίων, τα γαϊδούρια ήταν κάποτε πολύ δημοφιλή και στην πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ. Ο συντάκτης αυτός διηγείται και μια ιστορία, που φέρεται να συνέβαλε στην αλλαγή των προτιμήσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας. Το σπίτι μιας οικογένειας βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας της αστυνομίας, που γενικά ελέγχει τις κατοικίες της πόλης, αν χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Η οικογένεια που κατοικούσε στο σπίτι εκείνο φρόντισε να κρύψει έγκαιρα ένα φούρνο μικροκυμάτων, ο οποίος απαγορεύεται στη Βόρειο Κορέα επειδή καταναλώνει πολύ ρεύμα, όμως προδόθηκαν από το γαϊδουράκι τους, που εμφανίστηκε με το φούρνο στο στόμα. Αλήθεια ή αστικός μύθος; Όπως και να 'χει, η δημοφιλία των γαϊδουριών στην Πιονγκ Γιανγκ έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. 

4) Ισότητα των φύλων είπατε; Ναι, οι γυναίκες εργάζονται για το καλό της χώρας και του ηγέτη της, αλλά κάπου εκεί σταματάει και η όποια ισότητα. Στην καθημερινότητα, οι αντιλήψεις των Βορειοκορεατών είναι πολύ οπισθοδρομικές. Οι γυναίκες μόνο ασχολούνται με την κουζίνα και τις δουλειές του σπιτιού, ενώ δεν είναι σπάνια και τα φαινόμενα οικογενειακής βίας εκ μέρους των ανδρών προς τις συζύγους τους. Α, και μην τολμήσει μια γυναίκα να επισκεφτεί οποιοδήποτε σπίτι την πρωτοχρονιά ή να κάνει ποδαρικό σε κάποιο μαγαζί νωρίς το πρωί, θα τους φέρει γρουσουζιά - λένε οι βορειοκορεατικές προλήψεις!

5) Οι Βορειοκορεάτισσες φορούν μέικ απ, απλά θεωρείται κοινωνικά επιτρεπτό μόνο εφόσον έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο. Αν και παραδοσιακά οι περισσότερες περιορίζονται σε λοσιόν και τονωτικό δέρματος, τα τελευταία χρόνια αυτό φαίνεται ότι αλλάζει. Στις υπαίθριες αγορές πουλιούνται καλλυντικά από το εξωτερικό, τα οποία βέβαια είναι λαθραία, ενώ πιο δημοφιλή είναι όσο έχουν νοτιοκορεατική προέλευση. Από το 2000 υπάρχουν όμως και προϊόντα ομορφιάς made in Βόρειο Κορέα. Ονομάζονται "Εσύ κι Εγώ", όμως προορίζονται κυρίως για τα υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος. Η τιμή τους είναι... απαγορευμένη, καθώς παρασκευάζονται από φυσικά υλικά. Πριν λίγα χρόνια (τουλάχιστον) κόστιζαν γύρω στα 250 με 300 δολάρια, την ώρα που οι τιμές των λαθραίων εισαγόμενων δεν ξεπερνούσε τα 10 δολάρια!

6) Υπάρχουν δύο ημερομηνίας, κατά τις οποίες οι Βορειοκορεάτες απαγορεύεται να παντρευτούν: η 15η Απριλίου και η 16η Φεβρουαρίου. Ο λόγος; Είναι οι επέτειοι γέννησης των δύο πρώην ηγετών της χώρας. Εξάλλου, αμέσως μετά την τελετή, το πρώτο πράγμα που κάνουν υποχρεωτικά οι νιόπαντροι είναι να καταθέσουν λουλούδια στο άγαλμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ενώ πολλοί βγαίνουν και τη σχετική φωτογραφία, αν και ο νόμος ως προς αυτό είναι πιο ελαστικός. Ένα παράξενο, παμπάλαιο γαμήλιο έθιμο είναι η παρουσία πουλερικών στην τελετή! Μάλιστα, διακοσμούν τις κότες με λουλούδια (στα σαγόνια τους), ενώ στο ράμφος ενός κόκορα βάζουν κόκκινο τσίλι. Α, και την επομένη του γάμου οι νιόπαντροι δεν απολαμβάνουν τη θαλπωρή του κρεβατιού τους ούτε φεύγουν για ταξίδι του μέλιτος, αλλά πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους. Εξαιρούνται φυσικά τα μέλη της βορειοκορεατικής ελίτ...

7) Αν πάλι κάποιος Βορειοκορεάτης πεθάνει, δεν θα ταφεί, αν δεν περάσουν προηγουμένως τρεις μέρες, ώστε να σιγουρευτούν ότι ο νεκρός δεν θα.. αναστηθεί (και μεταξύ μας, καλά κάνουν, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει!). Μάλιστα, ένας νεκρός τυγχάνει ειδικής περιποίησης. Πρώτα στουμπώνουν τ' αυτιά και τη μύτη του με βαμβάκι, προκειμένου να μην τρέξει υγρό. Επίσης, γεμίζουν το στόμα του με ωμό ρύζι, το οποίο υποτίθεται ότι θα είναι η τροφή του στον άλλο κόσμο. Στη συνέχεια τον ντύνουν με καθαρά, βαμβακερά ρούχα και τον τοποθετούν στο φέρετρο, το οποίο σκεπάζεται μ' ένα λευκό πανί. Οι συγγενείς κάθονται από δίπλα και υποδέχονται τους επισκέπτες που έρχονται να τους συλλυπηθούν και ν' αποδώσουν τιμές στον πεθαμένο.Όταν περάσουν τρεις μέρες και εφόσον ο συγχωρεμένος παραμένει με κλειστά μάτια, θάβεται ή γίνεται στάχτες, όπως είναι η καινούρια τάση κυρίως στην πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ.


Λύστε περισσότερες απορίες σας ή υποβάλλετε τις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με την πραγματική ζωή στη Βόρειο Κορέα εδώ: Ask A North Korean | NK News - North Korea News



Περισσότερα θέματα έκπληξη από τη Βόρειο Κορέα σ' αυτό το μπλογκ:
-- 11 πράγματα για τη Βόρειο Κορέα που δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε

-- Η ανοικτή επιστολή ενός ανθρώπου που δραπέτευσε από ένα στρατόπεδο εργασίας της Βορείου Κορέας

-- Πώς λύνουν τις διαφορές τους οι κοπέλες από τη Βόρειο Κορέα; (βίντεο)

-- Ποπ μουσική made in Βόρειο Κορέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου