25 Νοεμβρίου 2015

Όταν η Κατίνα ήταν δημοφιλέστερη της Κατερίνας! Τα τρυφερά τριαντάφυλλα αρθρογράφου στην πρώτη, κουνουπίδια και μαϊντανοί στη δεύτερη!

Τολμήστε να φωνάξετε κάποια νεαρή Κατερίνα με το υποκοριστικό... Κατίνα. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα έχετε καλά ξεμπερδέματα. Το τόσο παρεξηγημένο αυτό όνομα, που έχει καταντήσει συνώνυμο - άγνωστο πώς - της κουτσομπόλας γυναικούλας, συναντάται κυρίως στα χωριά, όπου όλο και κάποια γιαγιά ή θεία μεγάλης ηλικίας υπάρχει, που να είναι μια περήφανη Κατίνα. Όσο παλιότερα, τόσο καλύτερα για τις Κατίνες, οι οποίες κάποτε ήταν πιο δημοφιλείς από τις Κατερίνες.

26 Νοεμβρίου 1900. Μια μέρα μετά τη γιορτή της αγίας Αικατερίνης, ο χρονογράφος του Εμπρός έπλεκε το εγκώμιο του γυναικείου ονόματος, που σήμερα δύσκολα συναντιέται, όμως τότε ήταν εξίσου δημοφιλές με τη... Μαρίκα - ακόμη ένα όνομα που έχει πέσει σχεδόν στη λήθη. Έτσι, για να τρολάρουμε τις σημερινές εορτάζουσες, ας κρατήσουμε ορισμένα αποσπάσματα αυτού του ύμνου στην Κατίνα, κάνοντας μικρές μόνο παρεμβάσεις στην ορθογραφία, ώστε να είναι πιο εύληπτο το κείμενο:

"Τριαντάφυλλα, διατσίντα, μενεξέδες και πολυτρίχι. Από αυτά ήσαν στρωμένοι χθες οι δρόμοι.
Οι εορτάζουσες Κατίνες έδωσαν αφορμή σε μία σφαγή στους κήπος, σφαγή τρομερή, κατά την οποία έπεσαν αιμόφυρτα τα χειμωνιάτικα τριαντάφυλλα.
[...] Ας το ομολογήσουμε, η Κατίνα είναι λαϊκοτέρα της Μαρίκας. Και ναι μεν η Μαρία πλανάται και στο μαγειρείο, αλλά εξυπηρετεί και την ποίηση και εμφανίζεται ως ηρωίδα στα μυθιστορήματα και διέρχεται και επί βασιλικών αμαξών, ενώ στην Κατίνα σπανίως ακούουν ηγεμονίδες και φίλες ποιητών.Και δεν πρέπει να θυμώσουν, διότι το όνομά τους αν δεν έχει τη διάδοση του άλλου, έχει όμως την αυτή αβρότητα και είναι αρκετά εύηχο και μελωδικό όταν συμπτύσσεται σ' ένα θωπευτικό υποκοριστικό και δεν απλώνει ως πολύπους και δεν βρυχάται το πολυσύλλαβο τέρας της Κατερίνας και Κατίγκως.
Έχει λοιπόν την χάρη του όταν συμμαζώνεται, όταν σμικρύνεται, όταν κυλά ως μαλακό ψίχουλο.
Κι απόδειξη ο χθεσινός σωρός των ανθέων. Όλες οι αποσταλείσες ανθοδέσμες απεστάλησαν σε Κάκιες και σε Κατίνες. Καμία δε σε Κατερίνα.
Και αν συνέβη τούτο, το αποσταλέν δεν θα ήταν δέσμη πολύχρωμη ίων και καμελίων, αλλ' άοσμος συλλογή κουνουπιδιών και μαϊδανού. Δεν υποθέτω ποτέ, ότι ρόδο πίπτον θα έπιπτε σε κόμη Κατερίνας. Μου φαίνεται παραφωνία. Δεν συνήθισα τουλάχιστον να το βλέπω. Δεν το είδα ποτέ.
[...] Ο έρωτας ουδέποτε θ' ανεχθεί μία Κατερίνα ή μία Κρουστάλλω ή μία Ελέγκω. Θα ψαλλιδίσει τα ονόματα αυτά και θα κατασκευάσει άλλα τρυφερότερα και εκφραστικότερα.
Και η Μαριγώ θα εορτάζει ως Μαρίκα και η Κατερίνα ως Κατίνα". 

Καλά, έχουν περάσει 115 χρόνια από τότε, πολλά έχουν αλλάξει και είναι φυσικό ν' αλλάξουν και οι προτιμήσεις των Ελλήνων και των Ελληνίδων ως προς τα ονόματα - αν και σε σχέση με άλλους λαούς είμαστε αρκετά πιο συντηρητικοί σ' αυτό το θέμα. Είναι όμως τόσο εκπληκτικό πώς η κάποτε τρυφερή Κατίνα ξέπεσε τόσο χαμηλά, ενώ η τότε περιφρονημένη Κατερίνα έχει αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου