15 Δεκεμβρίου 2015

Μια φάτνη στην Ισπανία τιμά τον 3χρονο Αϊλάν και κλέβει τις εντυπώσεις

Αυτές τις γιορτές, αν για κάποιο λόγο έχετε προγραμματίσει ή ενδιαφέρεστε να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι μέχρι την Ισπανία, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (San Anton), που βρίσκεται στην περιοχή Τσουέκα στο κέντρο της Μαδρίτης. Ο λόγος; Η εξαιρετική φάτνη που στολίζει το ναό, μια φάτνη μακριά από τις καθιερωμένες εικόνες του Ιησού με τον Ιωσήφ και τη Μαρία, που σχολιάζει με τον πιο δεικτικό τρόπο το κορυφαίο ευρωπαϊκό ζήτημα του 2015, το προσφυγικό.

Η ελληνική οικονομική κρίση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και οι ροές προσφύγων στα ευρωπαϊκά κράτη με πύλη εισόδου τα ελληνικά νησιά ήταν αναμφίβολα τα κορυφαία θέματα της διεθνούς επικαιρότητας τη χρονιά που σύντομα μας αποχαιρετά. Και ενώ η ελληνική κρίση αποτυπώθηκε σε δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) άρθρα εφημερίδων και οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτυπώθηκαν στα σοκαριστικά ερασιτεχνικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, το προσφυγικό ζήτημα συνοψίστηκε σε μια τραγική φωτογραφία, που ράγισε εκατομμύρια καρδιές σ' όλον τον κόσμο, όταν ο φακός αποθανάτισε το άψυχο σώμα του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, που ξεβράστηκε στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο, θύμα ενός μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου, για τον οποίο η Ευρώπη δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αλλά και των ανθρωπόμορφων κορακιών που διακινούν ανθρώπινες ψυχές σαν εμπορεύματα αδιαφορώντας για την τύχη τους. 

Η συγκλονιστική φωτογραφία του νεκρού τρίχρονου αγοριού ενέπνευσε τον Ισπανό καλλιτέχνη Ικέγια Αλόνσο, ο οποίος σχεδίασε μια φάτνη διαφορετική από τις συνηθισμένες, στην οποία δεν πρωταγωνιστεί το θείο βρέφος, αλλά το άψυχο σώμα του Αϊλάν, αφημένο μπροστά στα πόδια των γονιών του, οι οποίοι δεν βρίσκονται μέσα σε μια ειδυλλιακή φάτνη, αλλά σε μια τέντα προσφύγων. Εξαιρετικά εύστοχο το μήνυμα του καλλιτέχνη, που βρήκε φιλόξενο χώρο στο ναό του Σαν Αντόν στη Μαδρίτη, όπου θα εκτίθεται μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Γιατί τα Χριστούγεννα δεν είναι απλά μια αγαπημένη γιορτή μακριά από τα προβλήματα του κόσμου τούτου, αλλά έχουν στο επίκεντρό τους τα παιδιά, το μέλλον αυτού του κόσμου, αλλά και τα τραγικότερα δυνητικά θύματα του παρόντος, θύματα πολέμων και ενός μίσους, που τα ίδια δεν μπορούν να κατανοήσουν, αλλά υφίστανται τις όποιες τραγικές συνέπειες. 

Νομίζω αυτή είναι η ωραιότερη φάτνη του 2015. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου