21 Δεκεμβρίου 2015

Πώς το χριστουγεννιάτικο πνεύμα επηρεάζει το φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Λίγο πολύ αντιλαμβανόμαστε από τους εαυτούς μας ότι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μπαίνουμε σε μια διαφορετική διάθεση, πιο χαρούμενη - ή πιο γιορτινή αν προτιμάτε. Όχι ότι λύνονται τα όποια προβλήματα ή ότι ξεχνάμε τελείως τα στραβά κι ανάποδα της καθημερινότητας, αλλά αυτά παραμερίζονται προσωρινά, υποχωρούν μπροστά στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Κατά πόσο, όμως, αυτή η αλλαγή διάθεσης αποτυπώνεται στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου; Μια ομάδα Δανών νευρολόγων θέλησε να διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Στη σχετική έρευνα συμμετείχαν 20 άτομα, όλοι κάτοικοι Κοπεγχάγης. Οι μισοί γιόρταζαν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ακολουθούσαν τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Σε όλους τους συμμετέχοντες επιδείχθηκαν ποικίλες εικόνες, ενώ αυτοί υποβάλλονταν σε μαγνηντική τομογραφία, προκειμένου να μετρηθούν τα επίπεδα οξυγόνου στους εγκεφάλους τους, ώστε να καταγραφούν τυχόν αλλαγές κατά την επίδειξη εικόνων με χριστουγεννιάτικα θέματα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχει ένα "δίκτυο χριστουγεννιάτικου πνεύματος", όπως το ονόμασαν, που περιλαμβάνει διάφορες περιοχές του φλοιού και ειδικότερα στον αισθητηριακό κινητικό φλοιό, στον προκινητικό και στον πρωτοταγή κινητικό φλοιό, καθώς και στο βρεγματικό λοβό Αυτές οι τέσσερις εγκεφαλικές περιοχές συσχετίζονται με διάφορες λειτουργίες, όπως η πνευματικότητα, οι σωματικές αισθήσεις, η αναγνώριση των συναισθημάτων του προσώπου κλπ. 

Οι επιδράσεις των χριστουγεννιάτικων φωτογραφιών εκδηλώθηκαν στις ίδιες περιοχές και των 20 συμμετεχόντων, δηλαδή και σε όσους γενικά δήλωναν μακριά από τις γιορτινές παραδόσεις, όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Η ενεργοποίηση του "δικτύου χριστουγεννιάτικου πνεύματος" ήταν - αναμενόμενα - μεγαλύτερη μεταξύ όσων ήδη αισθάνονταν κοντά στον εορτασμό των Χριστουγέννων σε σχέση με όσους αισθάνονταν μακριά ή ουδέτερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η - μικρότερη έστω - επίδραση και μεταξύ των υπολοίπων. 


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο The British Medical Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου