3 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία του αγάλματος της Ελευθερίας: Πώς στην αρχή είχε τη μορφή Αιγύπτιας φελάχας, πριν καταλήξει να θυμίζει αρχαία θεά


Το περίφημο άγαλμα της Ελευθερίας, που υποδέχεται κάθε ξένο επισκέπτη στη Νέα Υόρκη, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του σύγχρονου κόσμου. Σχεδιάστηκε από το Γάλλο γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί, κατασκευάστηκε από τον Γουστάβο Άιφελ, ενώ προσφέρθηκε στους Αμερικανούς ως δώρο εκ μέρους του γαλλικού λαού. Αντίγραφά του υπάρχουν σε πολλές γαλλικές πόλεις, αλλά και στο ίδιο το Παρίσι - και μάλιστα όχι σ' ένα μόνο σημείο. Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν την ιστορία πίσω από αυτό το άγαλμα, που φτάνει μέχρι την Αίγυπτο και την πρόθεση απεικόνισης μιας Αιγύπτιας φελάχας. 

Το 1855 -1856, ο Φρεντερίκ Μπαρτολντί βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου άρχισε για πρώτη φορά να ενδιαφέρεται για την κατασκευή τεράστιων μνημείων και κολοσσιαίων αγαλμάτων. Έτσι, όταν αρκετά χρόνια αργότερα, το 1869, η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενδιαφερόταν για την κατασκευή ενός φάρου στην περιοχή του Σουέζ και απευθύνθηκε σε σχεδιαστές απ' όλον τον κόσμο, ο Μπαρτολντί σχεδίασε το άγαλμα μιας γυναίκας της περιοχής με αγροτική προέλευση, δηλαδή μιας φελάχας, η οποία κρατούσε έναν πυρσό (κατά το πρότυπο του αρχαίου Κολοσσού της Ρόδου) και φορούσε μια μαντήλα, όπως όλες οι Μουσουλμάνες της εποχής. Η πρόθεση του γλύπτη ήταν να ονομάσει το άγαλμα "Η Αίγυπτος (ή η Πρόοδος) Φέρνει το Φως στην Ασία". Ωστόσο, τα σχέδια δεν ευοδώθηκαν, καθώς κατ' αρχήν δεν υλοποιήθηκε η φιλόδοξη πρόθεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης για την κατασκευή του φάρου.

Όταν όμως στα 1870 ο Εντουάρ ντε Λαμπουλέ εισηγήθηκε την κατασκευή ενός μνημείου που θα προσφερόταν ως δώρο εκ μέρους του γαλλικού λαού προς τον αμερικανικό, ο Μπαρτολντί έβγαλε από το συρτάρι του τα σχέδιά του για το άγαλμα της Αιγύπτιας φελάχας, έκανε σημαντικές τροποποιήσεις, όπως η αφαίρεση της μαντήλας και η προσαρμογή του ώστε να θυμίζει μια αρχαία θεά (και συγκεκριμένα τη θεά της Ελευθερίας - η Λίμπερτας των Ρωμαίων). Το σχέδιο προκρίθηκε και έτσι δημιουργήθηκε το περιβόητο άγαλμα- παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου