9 Ιανουαρίου 2015

Η Μαρία Ιορδανίδου για το βιβλίο της "Λωξάντρα" (plus Η πρώτη φωτογραφία της αληθινής Λωξάντρας)

Στις 19 Ιανουαρίου 1980, 15 λεπτά μετά τις 10 το βράδυ, η "Λωξάντρα", μια από τις πιο αγαπημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου, έκανε πρεμιέρα στην τότε ΕΡΤ. Ήταν και η δικιά μου αγαπημένη σειρά, αν και την παρακολούθησα για πρώτη φορά πολλά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν προβαλλόταν νομίζω τα μεσημέρια της Κυριακής σε επανάληψη. Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι η μεγάλα χαρά που είχα γι' αυτήν τη σειρά, το φιζίκ της Λωξάντρας, όπως την υποδυόταν μοναδικά η Μπέτυ Βαλάση, κάποιες "περίεργες", πολίτικες λέξεις, τις οποίες άκουγα για πρώτη φορά, αλλά και οι καυγάδες της ηρωίδας με τον αγαθό Ταρνανά. Πολλά χρόνια αργότερα παρακολούθησα τη σειρά σ' επανάληψη στην ΕΡΤ3, χάρη στην οποία θυμόμουν κάπως καλύτερα και κάποια στοιχεία από την ιστορία, ενώ πιο πρόσφατα την είδα μέσω youtube και μπορώ να πω ότι την απόλαυσα - κι ας έχουν περάσει τρεισήμισι δεκαετίες από την πρώτη της προβολή.

8 Ιανουαρίου 2015

Ο "φιλοευρωπαίος" Έλληνας πρωθυπουργός με τις αντιευρωπαϊκές ιδέες

Λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και ενώ όλος ο πλανήτης καταδικάζει το χτύπημα, που ουσιαστικά στρεφόταν κατά της ελευθερίας της έκφρασης, στην Ελλάδα το ίδιο γεγονός αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σ' ένα κρεσέντο λαϊκισμού από τον υποτιθέμενο "μεταρρυθμιστή" και "ευρωπαϊστή" πρωθυπουργό της χώρας.

7 Ιανουαρίου 2015

Έρευνα δείχνει ότι το γάλα είναι πιο αποτελεσματικό από τα ενεργειακά ποτά μετά την έντονη γυμναστική

Το γάλα δεν είναι από τις αγαπημένες τροφές των παιδιών. Πολλά μάλιστα καταφεύγουν στη λύση του.. νεροχύτη για να ξεφορτωθούν το περιεχόμενο του ποτηριού, που περιμένει δίπλα στο πρωινό τους γεύμα. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε ότι ανεξάρτητα από τη γεύση του, το γάλα είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία, αν μη τι άλλο γιατί μας βοηθάει ν' αποκτήσουμε γερά κόκαλα - κι όχι μόνο. Έρευνα έχει δείξει ότι το γάλα είναι πολύ πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας μετά από τη γυμναστική σε σύγκριση με τα δημοφιλέστερα ενεργειακά ποτά.

5 Ιανουαρίου 2015

Μότσι: Το γλυκό που σκοτώνει!

πηγή: Rocketnews24.com

Συχνά οι γιατροί μας υπενθυμίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση γλυκών, μακροπρόθεσμα μας σκοτώνει πρόωρα. Υπάρχει, όμως, κι ένα γλυκό το οποίο σκοτώνει άμεσα - ή έστω αποτελεί απειλή για την ζωή όσων το καταναλώσουν. Είναι ένα παραδοσιακό, ιαπωνικό γλυκό, το οποίο ονομάζεται μότσι και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Γιαπωνέζων κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.