28 Μαρτίου 2015

Ένας τουριστικός προορισμός, που απαγορεύει... σχεδόν τα πάντα

πηγή: Twitter

Ενώ η Ινδία αποτελούσε το "διαμάντι του βρετανικού στέμματος", μια μικρή περιοχή γης στη νοτιοδυτική ινδική χερσόνησο, η Γκόα, αποτελούσε πορτογαλική αποικία επί τεσσεράμισι αιώνες - μέχρι το 1961, οπότε ενσωματώθηκε στο ινδικό κράτος. Σήμερα, η Γκόα θεωρείται το πλουσιότερο από τα 28 κρατίδια, που συναπαρτίζουν την Ινδία, ενώ αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο. Και μπορεί οι κάτοικοι να χαίρονται για τα αυξημένα έσοδα, που τους αποφέρει ο τουρισμός, ωστόσο δυσανασχετούν με τον τρόπο ζωής τους.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η θερινή ώρα στην Ελλάδα;

Δεκάξι χρόνια αφότου όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας συντόνισαν τα ρολόγια τους, ώστε να δείχνουν την ίδια ώρα (κατά το σύστημα των ωριαίων ζωνών), τον Ιούλιο του 1932 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας η θερινή ώρα. Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Ιουλίου της χρονιάς εκείνης, οι δείκτες γύρισαν μια ώρα μπροστά, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια, σε μια εποχή που άλλωστε υπήρχαν πολλά παράπονα - έως και συλλαλητήρια πραγματοποιούνταν - κατά των ληστρικών τιμολογίων της ιδιωτικής επιχείρησης ηλεκτρισμού Πάουερ.

27 Μαρτίου 2015

Γιατί τον Ιούλιο του 1916 οι Αθηναίοι γύρισαν τους δείκτες των ρολογιών τους 25 λεπτά μπροστά (και μετά δεν τους γύρισαν ποτέ πίσω)

εφημερίδα Νέα Ελλάς, 03.07.1916

Κάποτε, δεν είχαν όλες οι πόλεις της Ελλάδας την ίδια ώρα. Για παράδειγμα, πριν από 100 ακριβώς χρόνια, στις 27 Μαρτίου 1915, όταν τα ρολόγια στην Κέρκυρα έδειχναν 11.31΄ το βράδυ, στη Σάμο σήμαιναν τα μεσάνυχτα! Ο λόγος είναι απλός: αν και το σύστημα ωριαίων ζωνών, που επέβαλλε τη χρήση μιας συγκεκριμένης (της ίδιας) ώρας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από πολλές χώρες ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, στο ελληνικό κράτος εφαρμοζόταν το παλιότερο σύστημα, που βασιζόταν στην κίνηση του ήλιου και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει χρονική απόκλιση 40 λεπτών σε κάθε μοίρα γεωγραφικού πλάτους. 

25 Μαρτίου 2015

Πώς γιορταζόταν (πολύ) παλιότερα η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου;

Κάποτε δεν γίνονταν μαθητικές παρελάσεις. Μάλιστα, πολύ παλιά δεν γίνονταν ούτε παρελάσεις του στρατού. Κι ας ήταν ακόμη πρόσφατες αναμνήσεις της επανάστασης του 1821 κι ας παλλόταν το λαϊκό αίσθημα από την προσμονή εκπλήρωσης της περιβόητης "Μεγάλης Ιδέας". Πώς ακριβώς γιόρταζαν, λοιπόν, οι μακρινοί πρόγονοί μας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου πριν από πολλά, πολλά χρόνια;

24 Μαρτίου 2015

Ο αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης, που πέθανε τελευταίος απ' όλους σε ηλικία 116 ετών και ο οποίος χάρισε το όνομά του στα Χαυτεία

Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου, παρότι δεν ήταν πολιτικός, ούτε είχε περιουσία. Ήταν ο τελευταίος από τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης που έφυγε από την ζωή κι ένας από τους μακροβιότερους Έλληνες όλων των εποχών. Το όνομά του ζει, καθώς έχει δοθεί σε μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας. Κι όμως, είναι εξαιρετικά λίγες οι πληροφορίες που υπάρχουν γι' αυτόν, ώστε σήμερα ακόμη και το όνομά του αναφέρεται λάθος. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.