8 Απριλίου 2015

Ο παραδοσιακός εορτασμός του Πάσχα στο Καστελόριζο: Το έθιμο της "τέντας".


Το ακριτικό Καστελόριζο είναι δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα, ειδικά όταν αυτό πέφτει αργά και ο καιρός είναι πιο ζεστός. Δεν έχω πάει ποτέ και δεν ξέρω από πρώτο χέρι ποια έθιμα διατηρούνται μέχρι σήμερα, έχει ενδιαφέρον όμως να γνωρίσουμε καλύτερα πώς ήταν - είναι - ο παραδοσιακός εορτασμός του Πάσχα στο νησί, όπου οι γιορτές διαρκούν τρεις ημέρες.

7 Απριλίου 2015

Πασχαλινά έθιμα made in Ιταλία


Οι γείτονες Ιταλοί θεωρούν εξίσου πολύ σημαντική γιορτή το Πάσχα, όμως τα έθιμα τους διαφέρουν αρκετά από τα ελληνικά και ο λόγος δεν είναι οπωσδήποτε η διαφορά στο θρησκευτικό δόγμα. Συνήθως αυτά αφορούν τις πομπές τις Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και κάποιες τοπικές γιορτές κατά την πρώτη και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Μιας και συνήθως το ρωμαιοκαθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα δεν συμπίπτουν, γιατί να μην προγραμματίσετε - του χρόνου ας πούμε ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά - μια μικρή εκδρομούλα στη γειτονική χώρα, για να ζήσετε από κοντά τι θα πει ιταλικό Πάσχα.

5 Απριλίου 2015

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής γιορτάζουν το Πάσχα του 1910 [φωτογραφία]


Η φωτογραφία έχει μεγάλη ιστορική αξία, καθώς οι 22 άνθρωποι που ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό (εκ των οποίων μόλις μία γυναίκα και ένα μωρό), ήταν ορισμένοι από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.