12 Ιουνίου 2015

Μια μέρα μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ: οι κομματικοί φανατισμοί και οι ελπίδες για το μέλλον

Στις 11 Ιουνίου 2013, η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, μια απόφαση δήθεν "μεταρρυθμιστική" που γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι έγινε ως πράξη πολιτικής εκδίκησης, διότι - για πρώτη φορά στην ιστορία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα - οι εργαζόμενοι δεν ήταν απόλυτα ελεγχόμενοι από την εξουσία. Ακριβώς δυο χρόνια μετά, στις 11 Ιουνίου 2015 η ΕΡΤ ξανάνοιξε και το ερώτημα-στοίχημα είναι κατά πόσο θα αποτελεί έναν πραγματικά ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ή όχι.

11 Ιουνίου 2015

Απόψεις της Θεσσαλονίκης πριν 100 χρόνια [5 εικόνες]

Τον Απρίλιο του 1915, δηλαδή σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η μηνιαία περιοδική έκδοση της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Ατλαντίς φιλοξενούσε ένα αφιέρωμα στη "νύφη του Θερμαϊκού" - ή "κυρία του Αιγαίου πελάγους", όπως την προσδιόριζε ο συντάκτης. Το αφιέρωμα συνοδευόταν από φωτογραφίες διαφόρων γωνιών της πόλης, παρότι "επί των λιθοστρώτων και ενίοτε αδιεξόδων οδών της πόλεως ήρχισαν ήδη να κατασκευάζωνται ευρείαι και δενδρόφυτοι λεωφόροι μετά ωραίων πεζοδρομίων, οικοδομαί δε υψηλαί ανεγείρονται, και νέα καταστήματα καθημερινώς ανοίγονται, προαγγέλοντας το λαμπρόν μέλλον της Θεσσαλονίκης". Βέβαια, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 θα κατέστρεφε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, που δεκαετίες αργότερα θα τσιμεντοποιούταν ανελέητα, όπως και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις. Πώς όμως ήταν πριν 100 χρόνια η προκυμαία της Θεσσαλονίκης, η περιοχή γύρω από τη λεωφόρο Νίκης, αλλά και οι ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης, πλαισιωμένες από μιναρέδες ως κατάλοιπο της οθωμανικής κυριαρχίας επί πέντε αιώνες; Οι 5 εικόνες που ακολουθούν, μας δίνουν μια πολύ μικρή γεύση.

Πώς ήταν πριν από πολλές, πολλές δεκαετίες η περιοχή της Αττικής; 11 εικόνες

Ταξίδι στο χρόνο με 11 εικόνες από διάφορες περιοχές της Αττικής σε διαφορετικές περιόδους ξεκινώντας από την περίοδο της ελληνικής επανάστασης και μέχρι το 1930. Ορισμένες εικόνες είναι εξαιρετικής ποιότητας, άλλες όχι και τόσο. Δεν έχει σημασία. Σε αυτές αποτυπώνεται η μετάλλαξη όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και του Πειραιά, του Αμαρουσίου και του Πόρου. Χωρίς νοσταλγία για κάτι που δεν ζήσαμε και που δεν περιοριζόταν απλά σε μια ρομαντική αίσθηση που οι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν για το παρελθόν, αλλά μια ευκαιρία να μάθουμε πώς πέρασε ο χρόνος άφηνε κάθε φορά το αποτύπωμά του.

10 Ιουνίου 2015

Τα ονειρεμένα "Μπλε Δάκρυα" της Ταϊβάν. Το πιο μαγευτικό μέρος του πλανήτη [εικόνες + βίντεο]


Δεν είναι απλά εντυπωσιακές, αλλά μοιάζουν με εικόνες βγαλμένες από όνειρο. Θα μπορούσε κάποιος δύσπιστος να υποθέσει ότι είναι προϊόν κάποιου φωτομοντάζ, όμως είναι η αληθινή μαγεία της φύσης. Μόνο που πρέπει να ταξιδέψουμε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα για να δούμε τη μαγεία των "Μπλε Δακρύων" από κοντά: μέχρι τα νησιά Μάτσου της Ταϊβάν.

9 Ιουνίου 2015

Τι είναι το μάτσα, η τροφή των σελέμπριτι;

Στα ιαπωνικά "matcha" σημαίνει "σκόνη τσαγιού". Η σκόνη αυτή δεν είναι άλλο από το φύλλο του φυτού, το οποίο - σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο πράσινο τσάι - δεν αφαιρείται κατά τη διάρκεια του βρασμού, αλλά το πίνουμε σε μορφή σκόνης. Πρωτοανακαλύφθηκε γύρω στο 12ο αιώνα, όμως μόλις τα τελευταία χρόνια η φήμη του ξέφυγε από τα όρια της Ιαπωνίας, κυρίως λόγω της προτίμησης που του δείχνουν διάφορες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η εμμονική με την υγιεινή διατροφή Γκουίνεθ Πάλτροου. 

8 Ιουνίου 2015

Πώς θα κοιμηθείτε ευκολότερα κάνοντας μια άσκηση 60 δευτερολέπτων [βίντεο]


Το μυστικό για να καταπολεμηθεί η αϋπνία είναι η ηρεμία πνεύματος και σώματος. Πώς επιτυγχάνεται αυτό, αν δεν το έχεις κάποιος ήδη μέσα του; Ο δρ. Άντριου Γουέιλ, ιδρυτής του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει την τεχνική που μπορεί να το καταφέρει καταπολεμώντας όχι μόνο την αϋπνία, αλλά και το στρες, τις έντονες επιθυμίες, όπως και τον έλεγχο του θυμού. Πρόκειται για μια τεχνική διάρκειας μισού λεπτού, που ολοκληρώνεται σε 4 στάδια, ενώ βασίζεται σε τεχνικές αναπνοής της γιόγκα.