10 Ιουλίου 2015

Ελ Σαλβαδόρ: Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών

Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής με έκταση περίπου 21 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 6,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που όμως μαστίζεται από μια πρωτοφανή - σε καιρό ειρήνης - έκρηξη βίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 2965 δολοφονίες έναντι 1840 δολοφονιών το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Από την αρχή του έτους, κάθε μήνα σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τον Ιούνιο, οπότε δολοφονήθηκαν 677 άνθρωποι. Το νούμερο αυτό γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε μέρα του προηγούμενο μήνα σ' όλη τη χώρα σημειώθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 22,6 φόνοι!

9 Ιουλίου 2015

Το πρώτο συλλαλητήριο στην ιστορία του ελληνικού κράτους: Οι πρόσφυγες διεκδικούσαν ίσα δικαιώματα με τους "αυτόχθονες" Έλληνες

Το 2015, ένα από τα καυτά θέματα της επικαιρότητας είναι αυτό της ιθαγένειας και συγκεκριμένα το κατά πόσο πρέπει η ελληνική ιθαγένεια να παραχωρείται στα παιδιά των μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα μας, είναι δηλαδή κοινωνοί της ελληνικής παιδείας. Το μακρινό 1844, όταν το ελληνικό κράτος βρισκόταν στα πρώτα του βήματα, ένα από τα καυτά θέματα, που προκαλούσε έντονες, πολιτικές αντιπαραθέσεις ήταν αυτό της υπηκοότητας, αν δηλαδή θα έπρεπε οι Έλληνες πρόσφυγες των περιοχών που δεν είχαν ακόμη απελευθερωθεί, αλλά τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, να έχουν ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους κατοίκους του ελληνικού βασιλείου.

7 Ιουλίου 2015

Πώς ένα δημοψήφισμα στην Ιταλία το 1974 λογόκρινε την ιταλική συμμετοχή στη Γιουροβίζιον

Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος κινούταν η Ιταλία την άνοιξη του 1974. Ήταν το δεύτερο που διοργανώθηκε στην ιστορία της χώρας και το πρώτο λαϊκό δημοψήφισμα (δηλαδή προϊόν πρωτοβουλίας πολιτών με τη συγκέντρωση τουλάχιστον 500.000 υπογραφών), όπως προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 1947.

Τα ελληνικά Fox News

Στις ΗΠΑ υπάρχουν τρία, καλωδιακά τηλεοπτικά κανάλια παναμερικανικής εμβέλειας, που επιδιώκουν να ενημερώσουν τους τηλεθεατές της χώρας τους: το άχρωμο CNN (που ελάχιστη σχέση έχει με το CNN International που βλέπουμε στις οθόνες μας), το προοδευτικό MSNBC και το υπερσυντηρητικό Fox News, ιδιοκτησίας του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ. Από τα τέλη του 2001 και μετά, το τελευταίο είναι σταθερά πρώτο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά συγκεντρώνοντας τηλεθέαση σαφώς μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο ανταγωνιστών του.