25 Ιανουαρίου 2016

Απλώνοντας μπουγάδα στους - 50 βαθμούς Κελσίου! Πώς στεγνώνουν τα ρούχα στη Σιβηρία! [βίντεο]

πηγή: siberiantimes.com/

Ο χειμώνας έρχεται.... οι απλώστρες από τα μπαλκόνια φεύγουν, όπως και οι απλωμένες μπουγάδες από τις αυλές των σπιτιών. Ατό τουλάχιστον συμβαίνει στην Ελλάδα, που - όσο να πει κανείς - δεν φημίζεται για τους ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες της. Στη Σιβηρία πάλι, μια από τις πιο παγωμένες περιοχές του πλανήτη, ακολουθούν μια ολότελα διαφορετική τακτική. Όχι μόνο δεν σταματούν νωρίτερα το άπλωμα των ρούχων σε εξωτερικούς χώρους, αλλά επιμένουν να το εφαρμόζουν ακόμη και στις πολικές θερμοκρασίες του καταχείμωνου.

Κάτι που αυτό έμαθαν από τις παλιότερες γενιές, κάτι που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό και δεν συμφέρει να θέτουν ολημερίς και ολονυχτίς τα στεγνωτήρια ρούχων, αντί να γεμίζουν τα μπάνια με απλώστρες και τα καλοριφέρ με ρούχα (κατά το ελληνικό παράδειγμα), πολλές οικογένειες της Σιβηρίας απλώνουν την μπουγάδα τους στα παγωμένα σκοινιά χρησιμοποιώντας εξίσου παγωμένα μανταλάκια. 

Τι κάνουν; Πολύ απλά, απλώνουν τα φρεσκοπλυμένα ρούχα στους κήπους ή στα μπαλκόνια των σπιτιών, τ' αφήνουν όλη νύχτα απλωμένα να στεγνώσουν από το.. κρύο και το πρωί τα μαζεύουν, έτοιμα για σιδέρωμα (αφού βέβαια τ' αφήσουν λίγη ώρα να φύγει η υγρασία)!

Σε σχετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας siberiantimes.com, νοικοκυρές από την περιοχή χαρακτηρίζουν "κοινή λογική" και "δώρο της φύσης" την παράδοση αυτή. Ιδανική θερμοκρασία θεωρούνται οι... - 30 βαθμοί Κελσίου, ειδικά όταν φυσάει και δυνατός αέρας. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνες που δεν διστάζουν να απλώσουν την μπουγάδα τους και στους - 50 βαθμούς! Κι επειδή κατά το μάζεμα τα ρούχα θα μυρίζουν τη φρεσκάδα του χιονιού, κάποιες δηλώνουν ότι κάνουν οικονομία και στο μαλακτικό, το οποίο θεωρείται περιττό.

Μια ατρόμητη Ρωσίδα, μάλιστα, ανέβασε στο youtube ολόκληρο βίντεο, στο οποίο επιδεικνύει πώς απλώνει την μπουγάδα της μες στα χιόνια (χωρίς καν να φοράει γάντια στην αρχή παρά το πολικό κρύο, κάτι που με κάνει να νιώθω απίστευτα μειονεκτικά, επειδή τα χέρια μου σκάνε ακόμη και στους 5 βαθμούς... πάνω από το μηδέν!).



Διαβάστε περισσότερα εδώ: Washing Day in Siberia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου