19 Ιανουαρίου 2016

Με ποια προϋπόθεση θα μπορούσε ένας άνθρωπος να γίνει... Σπάιντερμαν;

Θα μπορούσε να υπάρξει ένας αληθινός Σπάιντερμαν με σάρκα και οστά και όχι απλά στη φαντασία κάποιου σκιτσογράφου, ένας άνθρωπος που όντως θα μπορεί ν' αναρριχάται στα κτήρια σαν αράχνη χωρίς σχοινιά ή άλλο βοηθητικό εξοπλισμό παρά μόνο με τα χέρια και τα πόδια του; Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ασχολήθηκαν με το σενάριο αυτό, όμως το συμπέρασμά τους είναι μάλλον απογοητευτικό για τους φαν.

Οι ερευνητές συνέκριναν το βάρος και τις πατούσες 225 αναρριχόμενων ζώων: από έντομα και σαύρες μέχρι βατράχους και θηλαστικά. Η έρευνα κάλυψε επτά τάξεις μεγέθους με μέτρο σύγκρισης τη διαφορά βάρους ανάμεσα σε μια κατσαρίδα και τον Μπιγκ Μπεν. Σκοπός των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν με ποια σχέση συνδέονται το βάρος και το μέγεθος του πέλματος στα ζώα που σκαρφαλώνουν, ώστε να κάνουν στη συνέχεια προβολή των συμπερασμάτων τους στους ανθρώπους.
Αυτό που διαπίστωσαν, λοιπόν, ήταν ότι ενώ όσο τα ζώα μεγαλώνουν και γίνονται βαρύτερα, χρειάζονται μεγαλύτερες επιφάνειες με κολλώδη πέλματα για το σκαρφάλωμα, στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Όπως το έθεσε ένας ερευνητής του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, "όταν τα ζώα είναι μεγαλύτερα και βαρύτερα, χρειάζονται μεγαλύτερη κολλώδη δύναμη, όμως έχουν συγκριτικά μικρότερη επιφάνεια σώματος διαθέσιμη για κολλώδη πέλματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μέγιστο μέγεθος για τα ζώα που σκαρφαλώνουν με κολλώδη πέλματα - κι αυτό αποδεικνύεται ότι είναι περίπου το μέγεθος μιας σαύρας γκέκο".

Στην περίπτωση τώρα ενός Σπάιντερμαν, δηλαδή ενός ανθρώπου που θα μπορεί να σκαρφαλώνει μόνος του σε δυσθεώρατα ύψη χωρίς να παίρνει τις σκάλες ή το ασανσέρ, οι κολλώδεις πατούσες του θα έπρεπε να κάλυπταν το 40% του σώματός του! Τρομερά εξωπραγματικό και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τον.. Τόμπι ΜακΓκουάιρ και τους άλλους ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον Σπάιντερμαν στη μεγάλη οθόνη - ούτε φυσικά παραπέμπει στα τελείως "συνηθισμένα" πορτρέτα του "ανθρώπου αράχνη", όπως τα γνωρίζουμε από τα κόμικ.


Διαβάστε περισσότερα για την έρευνα εδώ: Why Spiderman can’t exist: Geckos are ‘size limit’ for sticking to walls | University of Cambridge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου