26 Ιανουαρίου 2016

Πώς να μαγειρέψετε την "τεμπέλικη ελληνική σούπα" των Ισλανδών!

Η ελληνική οικονομική κρίση είναι αγαπημένο θέμα των Ισλανδών, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να βρουν ομοιότητες και διαφορές με τη δική τους περίπτωση: τη χρεωκοπία του 2008 ύστερα από την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών και τη σχετικά γρήγορη ανάκαμψη της ισλανδικής οικονομίας, η οποία συντελέστηκε μεν χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο κάποιας τρόικας, άφησε όμως πίσω της μια αλλαγμένη, βαθιά πληγωμένη κοινωνία κι ένα διαλυμένο πολιτικό σκηνικό. Το παιχνίδι εντοπισμού των ομοιοτήτων όμως δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική ανάλυση, αλλά επεκτείνεται και στη γαστρονομία, παρότι οι κουζίνες των δύο λαών είναι ολότελα διαφορετικές. Κάπως έτσι φαίνεται ότι προέκυψε και μια ξεκάθαρα ισλανδική συνταγή, μια σούπα με ονομασία Lötgrikkjasúpa - ή "τεμπέλικη ελληνική σούπα" στη γλώσσα μας.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη ισλανδική ιστοσελίδα grapevine.is, με τον συντάκτη να προτείνει τους αναγνώστες του ότι θα απολαύσουν την "τεμπέλικη ελληνική σούπα" καλύτερα, αν προηγουμένως "δανειστούν χρήματα από το Γερμανό φίλο τους προκειμένου ν' αγοράσουν τα υλικά και στη συνέχεια ο Γερμανός τους χρηματοδοτεί επιμένοντας να τη μαγειρέψει εκείνος αντ' αυτών και στραβομουτσουνιάζοντας όταν δεν παίρνει τα χρήματά του πίσω".
Όσον αφορά το φαγητό καθ΄εαυτό, η "τεμπέλικη ελληνική σούπα" ετοιμάζεται σε 15 λεπτά, ενώ χρειάζεται μία ώρα μαγειρέματος. 

Συστατικά:
2 μέτρια κολοκυθάκια
3 κόκκινες πιπεριές
350 gr.  μακρόσπερμο αποφλοιωμένο λευκό ρύζι
8 αβγά ελευθέρας βοσκής
3 λίτρα κρύο νερό
1 χούφτα μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
ζωμός λαχανικών για 3 λίτρα νερού
φέτες λεμονιού
3 ή 4 μεγάλες κουταλιές αποξηραμένη ρίγανη

Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα 3 λίτρα νερού μαζί με το ζωμό λαχανικών. Τ' αφήνουμε να βράσουν και προσθέτουμε το ρύζι. Όταν το νερό πάρει μια βράση, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Στη συνέχεια κόβουμε τον μαϊντανό σε μικρά κομμάτια και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ξεφλουδίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε σε κύβους 1 εκατοστού και τα ρίχνουμε επίσης στην κατσαρόλα. 
Χτυπάμε τα αβγά σ' ένα μπολ χωριστά, μέχρι να γίνουν λεία και απαλά. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και αποξηραμένη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε απαλά. 
Κόβουμε τις κόκκινες πιπεριές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Η σούπα δεν θα πρέπει να βράζει, αλλά να βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε αργά το μείγμα με τα αβγά, το χυμό λεμονιού και τη ρίγανη. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. 
Η σούπα σερβίρεται αμέσως, γαρνιρισμένη με φέτες λεμονιού. 


Συνοδευόμενη από εικόνες, η εκτέλεση της συνταγής δημοσιεύτηκε πρώτα εδώ: The Reykjavik Grapevine



Περισσότερες "ελληνικές" συνταγές από το... εξωτερικό:
-- Μια ελληνική σαλάτα made in Australia
-- ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙΚΟ "ΟΠΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου