22 Ιανουαρίου 2016

Τα σχόλια που διαβάζεις στο facebook και σε κάνουν να φωνάζεις "Όχι πια άλλο κάρβουνο"!


Ο Έλληνας θέλει να τα πει. Φταίει η κρίση; Φταίει ο εξωστρεφής χαρακτήρας του; Φταίνε τα ίδια τα σόσιαλ μίντια, που προσφέρουν απλόχερα βήμα να εκφράσει ο καθένας το προσωπικό του μανιφέστο (αλλά και ν' αποκαλύψει τον πραγματικό εαυτό του) αισθανόμενος ότι αποτελεί το κέντρο της προσοχής; Δεν ξέρω και για να είμαι ειλικρινής λίγη σημασία έχει η απάντηση. Η επικοινωνία στα σόσιαλ μίντια έχει πολλά καλά, αν μη τι άλλο γιατί απογυμνώνει πολλούς ανθρώπους από μια ψεύτικη μάσκα καθωσπρεπισμού και τελικά μπορεί να κάνει πιο ειλικρινείς (έστω και ωμά ειλικρινείς) τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι όμως και κάποια σχόλια που είναι ικανά να κάψουν τον εγκέφαλο. Ξεχώρισα έξι. Ίσως συμφωνήσετε μαζί μου, ίσως πάλι διαφωνήσετε - ειδικά αν ανήκετε σε μια από αυτές τις έξι κατηγορίες.


"Ψόφα!"
Ποιος την ξέθαψε πρώτος αυτήν την ξεχασμένη λέξη, που αφενός παραπέμπει σε ζώα και αφετέρου δεν τη χρησιμοποιούσαν ως βρισιά ούτε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά; Σε κάποιους φαίνεται αστεία και γι' αυτό ίσως τη χρησιμοποιούν συχνά, ενώ άλλοι πάλι βγάζουν τα απωθημένα τους βρίζοντας όποιον διαφωνεί μαζί τους νιώθοντας προστατευμένοι από την ασφάλεια.που τους προσφέρει η οθόνη του υπολογιστή (ή του κινητού τηλεφώνου), οι κοινώς λεγόμενοι και "θρασύδειλοι". Σε κάθε περίπτωση, είναι μια έκφραση αγενέστατη, που αποδεικνύει και τη γύμνια του χαρακτήρα. Και μπορεί ο τύπος που με μεγάλη ευκολία πληκτρολόγησε το "ψόφα" να αισθάνεται ότι αποστόμωσε το συνομιλητή του, στην πραγματικότητα όμως αποκαλύπτει την ανυπαρξία επιχειρημάτων εκ μέρους του και αυτοϋποβιβάζεται.


"Μα δεν έχετε πιο σοβαρές ειδήσεις ν' ασχοληθείτε;"
Στο facebook, ως γνωστόν, εμφανίζονται διάφορες ειδήσεις από ιστοσελίδες που έχουν προφίλ στο συγκεκριμένο κοινωνικής δικτύωσης και τις οποίες - πολύ σημαντικό αυτό - μόνοι μας επιλέξαμε με like να εμφανίζουν τα θέματά τους. Με άλλα λόγια, ξέρει ο καθένας τι σελίδες επέλεξε και ποια είναι η συνηθισμένη θεματολογία τους. Γιατί διαμαρτύρεται μετά, όταν μια σελίδα με θέματα lifestyle ασχολείται με το διαζύγιο του ενός ή του άλλου καλλιτέχνη ή όταν μια σελίδα με μουσικά θέματα αναφέρεται στα γυρίσματα ενός βιντεοκλίπ, που μπορεί να είναι κακόγουστο, ανέμπνευστο κλπ, όμως όπως και να το κάνουμε είναι αντικείμενο της θεματολογίας αυτής της σελίδας!
Δηλαδή σοβαρά υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν π.χ. από το Peoplegreece να αναλύσει το νέο ασφαλιστικό;


Γενικά, τα σχόλια όσων δεν έχουν καν διαβάσει την είδηση.
Αρκετές φορές οι τίτλοι των ειδήσεων είναι κάπως ιντριγκαδόρικοι έως παραπλανητικοί, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ε, πολλοί νομίζουν ότι διαβάζοντας έναν τίτλο με υποννούμενο μπορούν να μαντέψουν και το περιεχόμενο της είδησης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπαίνουν στη διαδικασία να τη σχολιάσουν κι από πάνω - συνήθως πουλώντας πνεύμα, οι γνωστοί εξυπνάκηδες! Για παράδειγμα, όταν μετά την ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, η Έλενα Παπαρίζου ανέβασε στα σόσιαλ μίντια φωτογραφία, όπου φιλιέται στο στόμα με άλλη γυναίκα, δεκάδες φεϊσμπουκάδες, παρασυρμένοι από τους πικάντικους - και αρκετά παραπλανητικούς - τίτλους διαφόρων ιστοσελίδων, έσπευσαν να αποκαλύψουν τον χρυσαυγίτη που έκρυβαν μέσα τους σχολιάζοντας μια είδηση, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν διάβασαν ποτέ!
Ρε φίλε, αν αυτό το ένα λεπτό που αφιέρωσες για να γράψεις τη χοντράδα σου, το αφιέρωνες για να διαβάσεις στα γρήγορα την είδηση θα έπεφτες λιγότερο στην εκτίμηση των διαδυκτιακών σου φίλων!


Τα άσχετα σχόλια επί παντός επιστητού.
Διαβάζεις μια είδηση από το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και να σου κάποιος πετιέται καταγγέλλοντας την.. Αριστερά (με την πρόφαση ότι ο τάδε καλλιτέχνης είναι αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων). Θέλεις να μάθεις τι γίνεται με τον εμφύλιο στη Συρία και στα σχόλια από κάτω υπάρχει ένας τύπος που παραθέτει αποσπάσματα από την Αποκάλυψη του Ιωάννου (ότι δήθεν "ήγγικεν η ώρα της Κρίσεως"!).
Είναι οι "τρελοί του χωριού" που απαντώνται σε κάθε χωριό πραγματικό ή εικονικό (όπως το διαδικτυακό), αλλά από ένα σημείο και μετά λες "μπάστα, δεν θέλω να σε πετυχαίνω κάθε τρεις και λίγο στη διαδυκτιακή μου παρέα".


Οι ορθογραφικές διορθώσεις
Όταν γράφεις στο πληκτρολόγιο - και μάλιστα γρήγορα - είναι φυσικό να κάνεις λάθη. Ειδικά, αν νομίζεις ότι κατέχεις τόσο καλά το "άθλημα", ώστε επιδίδεσαι στο τυφλό typing. Αναπόφευκτα γίνονται και ορθογραφικά λάθη, αν και η αλήθεια είναι ότι πολλά λάθη αυτού του είδους δεν είναι και τόσο τυχαία, αλλά οφείλονται σε πλήρη άγνοια της γλώσσας. (Θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση: τα ρήματα με κατάληξη "-ούνταν" είναι τρίτο ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ παρατατικού παθητικής φωνής και όχι τρίτο ενικού! Ο παρατατικός παθητικής φωνής στο τρίτο ενικό πρόσωπο σχηματίζεται με κατάληξη "-ούταν"!) Ακόμη όμως κι αν πρόκειται για έγκλημα κατά της γλώσσας, συγγνώμη... αλλά οι εξυπνάδες που συχνά χάνουν την ουσία ενός επιχειρήματος και περιορίζονται σε παιδιάστικα κοροϊδευτικά σχόλια τύπο "μάθε πρώτα ορθογραφία καημένε" είναι πιο εκνευριστικές.
Κατά σύμπτωση (;) δε, οι περισσότεροι που κοροϊδεύουν την ορθογραφία των άλλων, κάνουν και οι ίδιοι χοντρά - ίσως και πιο σοβαρά ακόμη - ορθογραφικά λάθη! (π.χ. "Χα χα! Μάθε πρώτα να γράφεις σωστά! Τι σας μάθαιναν στο σχολίο; Μύγες κηνυγούσατε;")


Τα "εγγυημένα" κουτσομπολιά
Αυτό που πάντα υπάρχει κάποιος με γνωστό ή γνωστή που είτε γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις είτε από καθαρή τύχη ήταν παρών σ' ένα περιστατικό και ξέρει την αλήθεια, την οποία οι άλλοι κρύβουν, ποτέ μου δεν το κατάλαβα. Ιδιαίτερη υποκατηγορία αυτής της ομάδας είναι όσοι μεταφέρουν "εγγυημένες" πληροφορίες για διάσημους που δήθεν την πέφτουν σε άτομα του ιδίου φύλου, τα οποία - ω τι σύμπτωση - είναι πάντα φίλοι, συγγενείς ή ακόμη και οι ίδιοι οι σχολιαστές του facebook! Θέλουν απλά να κάνουν εντύπωση ή απλά έχουν δει την όλη κατάσταση με τα σόσιαλ μίντια σαν μια ιδιότυπη παιδική χαρά ενηλίκων, όπου όλα επιτρέπονται χωρίς όρια;
Δίδαγμα: Μπορεί μια κοινωνία να εξελίσσεται και να διευρύνεται η πρόσβαση των ανθρώπων σε πληροφορίες, όμως ορισμένα πράγματα, όπως το κακώς εννοούμενο κουτσομπολιό, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα στα νέα δεδομένα. Κοινώς, η παλιά παροιμία "κάνει το βελόνι, κανόνι" δύσκολα θα πάψει να είναι επίκαιρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου