24 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι στρογγυλοποιημένα και όχι τετράγωνα;


Κάποτε, πριν από πολλά πολλά χρόνια, τα αεροπλάνα διέθεταν παράθυρα τετράγωνου σχήματος. Σήμερα, τετράγωνα παράθυρα δεν υπάρχουν στα αεροπλάνα ούτε για δείγμα, αλλά είναι μάλλον σχήματος οβάλ, δηλαδή χωρίς γωνίες. Η αντικατάστασή τους από στρογγυλοποιημένα παράθυρα άρχισε να γίνεται τη δεκαετία του 1950 και οι λόγοι δεν ήταν αισθητικοί, αλλά.... ασφαλείας. 

Καθώς τα αεροπλάνα γίνονταν πιο γρήγορα, άρχισαν να φαίνονται και οι αδυναμίες του τετράγωνου σχήματος. Γενικά, οι γωνίες θεωρούνται εκ φύσεως αδύναμα σημεία, καθώς η πίεση που ασκείται σ' αυτές εξαιτίας των αλλαγών στη ατμοσφαιρική πίεση τις αποδυναμώνει και απειλεί το ασφαλές ταξίδι του αεροπλάνου.

Αντίθετα, τα κυκλικά παράθυρα είναι πιο ισχυρά και ανθεκτικά στις ακραίες διαφορές της πίεσης του αέρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του αεροσκάφους. Γενικότερα, τα καμπυλωτά παράθυρα δεν διαθέτουν κάποιο σημείο εστίασης κι έτσι η πίεση διανέμεται ομοιόμορφα. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η πιθανότητα να εμφανιστούν ρωγμές ή ακόμα και σπασίματα στα τζάμια και οι επιβάτες αισθάνονται πιο ασφαλείς, ότι τουλάχιστον δεν θα κινδυνέψει η πτήση τους λόγω... των παραθύρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου