24 Μαΐου 2016

Πώς ο τρόπος εκδήλωσης των συναισθημάτων μας στη διάρκεια ενός ενδοσυζυγικού καβγά προειδοποιεί για μελλοντικά προβλήματα υγείας

Δεκαπέντε λεπτά παρατήρησης ενός συνηθισμένου ενδοσυζυγικού τσακωμού αρκούν για έναν ειδικό, ώστε να διαπιστώσει από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν οι δυο σύζυγοι. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και το Northwestern University μελέτησαν σε βάθος εικοσαετίας τις συμπεριφορές 156 ζευγαριών (μεσήλικων και ηλικιωμένων) στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και διαπίστωσαν ένα "νέο επίπεδο ακρίβειας στο πώς τα συναισθήματα συνδέονται με την υγεία και πώς οι συμπεριφορές μας στην πάροδο του χρόνου μπορούν να προδικάσουν την εμφάνιση αρνητικών εξελίξεων στην υγεία". 

Τι ακριβώς έκαναν οι ερευνητές; Από το 1989 και για μια εικοσαετία βιντεοσκοπούσαν και παρατηρούσαν τους σύντομους (15λεπτους) συζυγικούς καβγάδες των 156 ζευγαριών δίνοντας προσοχή στις συναισθηματικές συμπεριφορές που εκδήλωναν κατά τη διάρκεια των λεκτικών συγκρούσεων. Ο τρόπος που ο κάθε άνθρωπος αντιδρά σε μια τέτοια - αναπόφευκτη για τη συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών - κατάσταση διαφέρει ανάλογα με το χαρακτήρα του και φαίνεται ότι συνδέεται με την ανάπτυξη διαφορετικών προβλημάτων υγείας μακροπρόθεσμα. 

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που εξωτερίκευαν ευκολότερα το θυμό τους με διάφορους τρόπους (πίεζαν τα χείλη, έσμιγαν τα φρύδια, έσφιγγαν τα σαγόνια τους, ύψωναν ή ενδεχομένως κατέβαζαν τον τόνο της φωνής τους πέραν του συνηθισμένου τόνου κλπ.) διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πόνων στο στήθος, αυξημένης πίεσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντίθετα, όσοι κρατούσαν μέσα τους τα όποια συναισθήματα (π.χ. παρέμεναν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια του καβγά, είχαν ακαμψία προσώπου, τεντωμένους μύες στο λαιμό, μικρή ή και καθόλου επαφή με τα μάτια κλπ.) ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον πόνους στην πλάτη, δυσκαμψία στο λαιμό και τις αρθρώσεις και γενικότερα μυικούς πόνους. 

Όπως σημειώνει ο δρ. Ρόμπερτ Λέβενσον, καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emotion, "για χρόνια γνωρίζαμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα συνδέονται με αρνητικές εξελίξεις στην υγεία, όμως αυτή η έρευνα έσκαψε βαθύτερα για ν' ανακαλύψει ότι συγκεκριμένα συναισθήματα συνδέονται με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματά μας μας παρέχουν ένα παράθυρο για να ρίξουμε μια ματιά σε σημαντικά χαρακτηριστικά των μελλοντικών ζωών μας". 

Ρίξτε μια ματιά και στη σχετική είδηση από επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ: Couples study ties anger to heart problems, stonewalling to back pain | Berkeley News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου