1 Ιουνίου 2016

Επτά τρόποι με τους οποίους τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες


Οι σκύλοι, οι γάτες και γενικότερα τα κατοικίδια ζώα είναι μια καλή συντροφιά για τα μικρά παιδιά, για όσους μένουν μόνοι τους ή γενικότερα για όσους αισθάνονται έντονη την ανάγκη να μοιράσουν αγάπη σε κάποιο άλλο, πιο αδύναμο πλάσμα. Όμως τα κατοικίδια δεν είναι απλά δέκτες της αγάπης που τους προσφέρουμε, αλλά κατά κάποιον τρόπο "επιστρέφουν" την αγάπη αυτή ωφελώντας την υγεία μας - σωματική και ψυχική. Μια σειρά από επιστημονικές έρευνες, που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, καταμαρτυρούν του λόγου το αληθές.


1. Τα συμπεράσματα μιας από τις πιο περίεργες έρευνες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychol Rep το Δεκέμβριο του 2004. Πενήντα πέντε φοιτητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας φρόντιζαν έναν ζωντανό σκύλο, τα μέλη της δεύτερης πρόσεχαν ένα... βαλσαμωμένο σκυλί, ενώ τα μέλη της τρίτης απλά άραξαν σ' έναν καναπέ. Ύστερα από 18 λεπτά, τα δείγματα σιέλου (= σάλιου) των 55 αυτών ατόμων συγκρίθηκαν με αντίστοιχα δείγματα, που είχαν ληφθεί πριν την έναρξη του πειράματος. Διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση των επιπέδων της Ανοσοσφαιρίνης Α μόνο μεταξύ των μελών της ομάδας, δηλαδή εκείνων που φρόντιζαν έναν ζωντανό σκύλο για 18 ολόκληρα λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βελτιώθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα, άρα και η υγεία τους.

2. Γυρνώντας το χρόνο πολύ πίσω στο 1995, στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού The American Journal of Cardiology διαβάζουμε τα συμπεράσματα έρευνας που έδειξε ότι η φροντίδα κατοικίδιων ζώων, όπως και η προσφορά κοινωνικής υποστήριξης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επιβίωσης ανθρώπων που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ανεξάρτητα από τις όποιες επιδράσεις μπορούν να έχουν πάνω στους ασθενείς άλλοι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες ή η ψυχολογική τους κατάσταση. Πώς αποδείχτηκε αυτό; Εξετάζοντας την πορεία υγείας 369 ασθενών καρδιαγγειακών νοσημάτων παρατηρήθηκε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε διάστημα ενός έτους συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν είχαν σκύλο.

3. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Heart Association Journal το 2001 διαπίστωνε ότι οι υπερτασικοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ψυχικού στρες σε σχέση με άλλους υπερτασικούς που περιορίζονταν μονάχα σε θεραπεία με λισινοπρίλη, αλλά δεν φρόντιζαν κάποιο ζώο. 

4. Εξάλλου, Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν το Φεβρουάριο του 2004 (με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Allergy and Clinical Immunology) ότι τα παιδιά που κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μεγαλώνουν παρέα με κατοικίδια έχουν 77% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες

5. Μια άλλη σουηδική έρευνα, η οποία αφορούσε την εξέλιξη της πορείας υγείας όσων παιδιών γεννήθηκαν στη Σουηδία (πάνω από ένα εκατομμύριο συνολικά) τη δεκαετία 2001-2010 και η οποία δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2015 στο JAMA PEdiatrics, ισχυρίζεται ότι τα παιδιά που κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έρχονται σ' επαφή με σκυλιά και με ζώα της φάρμας έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος σε ηλικία 6 ετών σε ποσοστό περίπου 15% σε σχέση με όσα παιδιά δεν είχαν αυτή τη στενή επαφή. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν αλλεργίες που συνδέονται με τα κατοικίδια ζώα, ενώ και οι ίδιοι οι ερευνητές επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση, αν ένα παιδί έχει κάποια αλλεργία, οι γονείς του δεν θα πρέπει να του χαρίσουν π.χ. ένα κουταβάκι, γιατί "δεν θα έχει αποτέλεσμα [θεραπευτικό] και πιθανόν θα χειροτερέψει την αλλεργία".

6. Με σειρά τριών πειραμάτων, ψυχολόγοι των πανεπιστημίων του Μαϊάμι και του Σεντ Λούις κατέδειξαν πόσο σημαντική είναι η παρουσία κατοικίδιων ζώων για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας ενός μέσου ανθρώπου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν το 2011 στο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology (τ. 101, νο. 6), "τα κατοικίδια ωφελούν τις ζωές των ιδιοκτητών τους τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά ως μια σημαντική πηγή κοινωνικής υποστήριξης".

7. Όμως δεν είναι μόνο ο ψυχικός πόνος που φαίνεται ότι θεραπεύουν τα ζώα. Έρευνα του πανεπιστημίου Λογιόλα, που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of the International Society for Anthrozoology έδειξε τα ζώα ότι επιταχύνουν την ανάρρωση όσων υποφέρουν από ινομυαλγία μέσα σε 10 με 15 λεπτά. Όμως τα θεραπευτικά αποτελέσματα δεν περιορίζονται μόνο στους ασθενείς ινομυαλγίας, αλλά φαίνεται ότι γενικότερα οι άνθρωποι με κατοικίδια χρησιμοποιούν λιγότερα αναλγητικά για την ανακούφιση από οποιονδήποτε πόνο σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου