27 Αυγούστου 2016

Πώς ένα αμερικανικό τραγούδι της δεκαετίας του 40 μπορεί να συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου Τζιχαντισμού

Θα μπορούσε ένα ξεχασμένο σήμερα αμερικανικό τραγούδι της δεκαετίας του 40 να συνέβαλε άθελά του, αλλά με καθοριστικό τρόπο στην εδραίωση ενός ισχυρού φονταμενταλιστικού ρεύματος στους κόλπους του Ισλάμ, Η σύνδεση, που δεν φαίνεται ότι απέχει και τόσο πολύ από την πραγματικότητα, παρότι έγινε και με μια διάθεση τηλεοπτικού εντυπωσιασμού, προέρχεται από μια ειδική εκπομπή του Φαρίντ Ζακάρια με τίτλο "Why They Hate Us", η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Μαΐου 2016 από το CNN.
1949, Γκρίλι του Κολοράντο. Κάποιοι από τους κατοίκους της πόλης παρευρίσκονται στο χορό μιας τοπικής εκκλησίας. Από το γραμμόφωνο ακούγεται μια επιτυχία της εποχής, το "Baby, it's cold outside", παραγωγής 1944, που όμως γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1949 με σειρά ηχογραφήσεων από πολλούς καλλιτέχνες. Διασκευές του κομματιού θα ακολουθούσαν και τις επόμενες δεκαετίας (μέχρι και πρόσφατα). Ακούστε μια από τις πρώτες του εκτελέσεις:


Τότε, σ' εκείνον το χορό της εκκλησίας του Γκρίλι το μακρινό 1949, άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια, λικνίζονταν στο ρυθμό του μελωδικού τραγουδιού. Δεν ήταν κάποιος έξαλλος χορός, αφού άλλωστε ούτε η μελωδία ούτε όμως και τα συντηρητικά ήθη της εποχής το επέτρεπαν. Ήταν όμως μια μπαλάντα, οι στίχοι της οποίας άφηναν εμφανή ερωτικά υπονοούμενα, αφού ο άντρας ζητούσε επίμονα από την κοπέλα - και παρά τις συνεχείς αρνήσεις της - να ανέβει για λίγο στο σπίτι του, επειδή "κάνει κρύο έξω".

Κάποια στιγμή, ένας 43χρονος Αιγύπτιος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο τοπικό Κολέγιο, θέλησε να δώσει το παρόν, να δει τι παίζει. Αυτά που είδε του φάνηκαν αποτρόπαια και ανήθικα. Σ' ένα γράμμα του, έγραφε "Το ανακάτεμα των φύλων, όπως συμβαίνει στα ζώα, οι διάδρομοι ζεσταίνονται με τα πόδια, τα χείλη συναντούσαν τα χείλη, το στήθος συναντούσε το στήθος". Και το χειρότερο; "Το περίγραμμα του γυναικείου στήθους [διαγραφόταν] μέσα σε στενά πουλόβερ".

Ο άνδρας αυτός ονομαζόταν Σαγίντ Κουτμπ. Σοκαρισμένος από τη διετή εμπειρία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιστρέφοντας στην Αίγυπτο το 1950 δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο "Η Αμερική Που Είδα", όπου επέκρινε τα πάντα, όλες τις πτυχές του αμερικανικού τρόπου ζωής: από τον υλισμό, τον καπιταλισμό και τον ρατσισμό μέχρι τα... χτενίσματα των μαλλιών, το μποξ, την αγάπη για τον αθλητισμό, αλλά και την ανάμιξη των φύλων "ακόμη και μέσα στις εκκλησίες"!

Ο Κουτμπ προσχώρησε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας αναδείχτηκε ηγετικό και προβεβλημένο στέλεχος. Το 1954 φυλακίστηκε για τη συμμετοχή του σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Νάσερ και στη φυλακή έγραψε το βιβλίο του με τίτλο "Οδοδείκτες", που έφτασε να θεωρείται ως "το μανιφέστο του πολιτικού Ισλάμ" και στο οποίο η Τζιχάντ (δηλαδή ο ιερός πόλεμος των Μουσουλμάνων) αποκτά ένα νέο, πιο επιθετικό περιεχόμενο. Στη φυλακή έμεινε περίπου μια δεκαετία, αλλά τελικά ο Κουτμπ εκτελέστηκε στις 29 Αυγούστου 1966, ένα χρόνο με την εκ νέου σύλληψή του για απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος. Όμως η επιρροή της θεωρίας του δεν πέθανε μαζί του, αλλά εκτιμάται ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας άκαμπτης τζιχαντιστικής σχολής μεταξύ υπερσυντηρητικών και φονταμενταλιστικών κύκλων του Ισλάμ.

Μετά την εκτέλεση του Σαγίντ Κουτμπ, ο αδερφός του, Μουχάμαντ, μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία, όπου διέδωσε τις θεωρίες του. Ένας από τους μαθητές του Μουχάμαντ Κουτμπ ήταν και ο Αϊμάν Ζαουαχίρι, ο αργότερα μέντορας του Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτή της Αλ-Κάιντα. Και μπορεί ο μπιν Λάντεν τελικά να σκοτώθηκε, αφού προηγουμένως οργάνωσε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη με αποκορύφωμα το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η δε Αλ Κάιντα να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής της, όμως απότοκός της - σε συνδυασμό και με άλλα πολιτικά γεγονότα, όπως η εισβολή στο Ιράκ το 2003 - ήταν η δημιουργία του ΙΚΙΛ ( αλλιώς ISIS ή Ισλαμικό Κράτος).


[Αν δεν μπορείτε να βρείτε το βίντεο της πολύ ενδιαφέρουσας εκπομπής το Φαρίντ Ζακάρια, που ασχολήθηκε με τη σχέση της Δύσης και του Ισλάμ εστιάζοντας στο πρόβλημα του φονταμενταλισμού και διαχωρίζοντας το από τη μουσουλμανική θρησκεία, μπορείτε να διαβάσετε τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα εδώ: CNN.com - Transcripts]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου