16 Αυγούστου 2016

5+1 διαχρονικά βραζιλιάνικα τραγούδια


Με την καρδιά του πλανήτη να χτυπάει στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ας ρίξουμε μια ματιά στη μουσική παράδοση της χώρας ανατρέχοντας στα πιο δημοφιλή βραζιλιάνικα τραγούδια του 20ου (αλλά και του 21ου) αιώνα. Οι μελωδίες ίσως κάτι σας θυμίσουν στα περισσότερα από το προπολεμικό "Aquarela Do Brasil" μέχρι το πιο πρόσφατο "Ai, se eu te pego", που κατέκτησε πρώτα τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και στη συνέχεια όλον τον πλανήτη. Έξι τραγούδια παρουσιάζονται εδώ, αν και το ένα από αυτά - παρότι εξαιρετικά δημοφιλές - πέρασε στη λίστα από.. "κλεψιά", αφού δεν είναι αυθεντικά βραζιλιάνικο!


1. Ary Barroso - Aquarela Do Brasil (1939)

Ήταν αρχές του 1939, όταν μια ξαφνική καταιγίδα έκλεισε βραδιάτικα το συνθέτη Άρυ Μπαρόσο στο σπίτι του. Εκείνος δεν έκατσε να σκάσει, αλλά το ίδιο βράδυ έγραψε δύο τραγούδια. Το ένα από αυτά θα γινόταν μεγάλη παγκόσμια επιτυχία τα επόμενα χρόνια, ειδικά αφότου χρησιμοποιήθηκε στο σάουντρακ της ταινίας κινουμένων σχεδίων Saludos Amigos της Ντίσνεϊ το 1942. Ήταν το πρώτο βραζιλιάνικο τραγούδι που παίχτηκε πάνω από ένα εκατομμύριο φορές στα αμερικανικά ραδιόφωνα, ενώ άλλαξε την ιστορία της σάμπα, που μέχρι τότε εξαντλούταν σε μονοπάτια πάθους και ανθρώπινων τραγωδιών.


2. Astrud Gilberto & Stan Getz - Garota De Ipanema (1964)

Το "Κορίτσι από την Ιπανέμα" έγινε τεράστια παγκόσμια επιτυχία στη δεκαετία του 1960, έκανε της μόδας την μπόσα νόβα, ενώ βραβεύτηκε και με Γκράμι το 1965. Επίσης, θεωρείται ένα από τα πιο ηχογραφημένα τραγούδια στον πλανήτη, με το περιοδικό Perfroming Songwriter να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το δεύτερο ποπ τραγούδι με τις περισσότερες ηχογραφήσεις όλων των εποχών μετά το "Yesterday" των Μπιτλς.
Αν και το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1962, η δεύτερη επανεκτέλεσή του από τους Astrud Gilberto και Stan Getz δυο χρόνια αργότερα του χάρισε την παγκόσμια και διαχρονική, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, φήμη.


3. Sergio Mendes & Brazil66 - Mas Que Nada (1963)

Ακόμη ένα πολυηχογραφημένο βραζιλιάνικο τραγούδι, που χρονολογείται από το 1963, όμως την παγκόσμια δημοφιλία του την οφείλει στη διασκευή του 1963 από το Σέρτζιο Μέντες, ο οποίος το επαναδιασκεύασε το 2006 μαζί με τους Black Eyed Peas φρεσκάροντάς το αρκετά, ώστε να είναι αρκετά γνωστό και σε νεώτερες γενιές.


4. Chico Buarque - Construção (1971)

Το 2009, το συγκεκριμένο τραγούδι ανακηρύχτηκε από τη βραζιλιάνικη έκδοση του μουσικού περιοδικού Rolling Stones ως το καλύτερο βραζιλιάνικο τραγούδι όλων των εποχών, γι' αυτό και περιλαμβάνεται σ' αυτό το μίνι αφιέρωμα, παρότι δεν έγινε παγκόσμια η απήχησή του. Πάντως πρόκειται για ένα τραγούδι με εξαιρετικά ενδιαφέροντες στίχους τόσο για την ιδιαίτερη τεχνική τους, όσο και για το περιεχόμενό τους, καθώς αφηγούνται την τελευταία ημέρα της ζωής τριών οικοδόμων από το πρωί μέχρι το θάνατό τους από κάποια (διαφορετική) αιτία λίγες ώρες αργότερα.


5. Cangaia de Jegue - Ai, se eu te pego! (2008)

Η πιο πρόσφατη μεγάλη μουσική επιτυχία από τη Βραζιλία, που έγινε κυριολεκτικά παγκόσμια μόδα, ήταν το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο όμως το γνωρίσαμε μέσω του Μισέλ Τελό το 2011. Η πρώτη πρώτη όμως εκδοχή του τραγουδιού είχε παρουσιαστεί τρία χρόνια νωρίτερα από τους Cangaia de Jegue, οι οποίοι οφείλουν την όποια δημοτικότητά τους στον Τελό και στη διασκευή που έκανε στο τραγούδι τους! Κι επειδή τη διασκευή του Τελό τη θυμάστε, ακούστε το τραγούδι στην αρχική του μορφή,


6. Kaoma - Lambada (1989)

Όλοι το χόρευαν στα τέλη της δεκαετίας του '80 με αρχές του '90, όμως κανονικά αυτό το τραγούδι δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σ' αυτήν τη λίστα, αφού δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πολύ πετυχημένη εμπορικά διασκευή που έκανε το γαλλοβραζιλιάνικο συγκρότημα Kaoma σ' ένα βολιβιανό τραγούδι του 1981. Βέβαια, οι Kaoma του άλλαξαν κυριολεκτικά τα φώτα αφαιρώντας κάθε αίσθηση ινδιάνικης παράδοσης που είχε το πρωτότυπο, ώστε σήμερα, αν ρωτήσουμε σχετικά κάποιον Έλληνα μεταξύ 30 και 40 ετών, το πρώτο βραζιλιάνικο τραγούδι που θα θυμηθεί θα είναι το... Λαμπάντα!  Το βιντεοκλίπ πάντως εξαιρετικό και αντιρατσιστικό!

Αυτό ήταν το αρχικό "Labada" (ή "Llorando se fue", όπως είναι ο κανονικός τίτλος)  των βολιβιανών Los Kjarkas:



Κι αν δεν βαρεθήκατε τα βραζιλιάνικα τραγούδια, ρίξτε μια ματιά κι εδώ (για πιο σύγχρονα ακούσματα): 5 τραγούδια made in... Βραζιλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου