27 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί δεν πίνουμε γάλα γουρουνιού;


Γάλα παράγουν όλα τα θηλαστικά. Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη "θηλαστικό", καθώς ο θηλασμός προϋποθέτει την παραγωγή γάλατος. Ωστόσο, συνήθως προτιμάμε να πιούμε ή να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή τυριού το γάλα της αγελάδας, του πρόβατου, της κατσίκας και όχι πάντως του γουρουνιού. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Υπάρχει ένας λόγος καθαρά πρακτικός.Το άρμεγμα των θηλυκών γουρουνιών είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί αυτά γίνονται εξαιρετικά επιθετικά, όποτε βγάζουν γάλα. Μηχανές για άρμεγμα ειδικά των γουρουνιών δεν έχουν εφευρεθεί, ώστε ο τολμηρός που θα επιχειρήσει να βάλει το χέρι του στα μαστάρια της γουρούνας, θα πρέπει να φορέσει ανθεκτικότατη στολή. 
Η τύχη όμως δεν ευνοεί τους τολμηρούς; Όχι πάντα. Εν προκειμένω χρειάζεται πάρα πολλή τύχη για να καταφέρει κάποιος να μαζέψει ικανή ποσότητα γάλακτος αρμέγοντας μια γουρούνα, αφού τα αγαπητά ροζ θηλαστικά παράγουν μικρές ποσότητες γάλακτος. Ώρες ολόκληρες παιδευόταν ένας Ολλανδός αγρότης μαζί με τους φίλους του αρμέγοντας γουρούνες, για να μαζέψουν μια μικρή ποσότητα γάλατος με σκοπό να φτιάξουν γουρουνίσιο τυρί. Τελικά, δημιούργησαν μια μικρή ποσότητα τυριού, που δεν ήταν ιδιαίτερα εύγευστο, όμως πουλήθηκε - λόγω της σπανιότητάς του - 2.300 δολάρια το κιλό!
Αν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο να περάσετε πολύωρη ταλαιπωρία και να διακινδυνεύσετε τραυματισμούς για να φτιάξετε τυρί μεγάλης αξίας, ξανασκεφτείτε το, γιατί σαν επιχείρηση δεν έχει μέλλον. Το γάλα του γουρουνιού έχει απαίσια γεύση. Είναι πιο νερουλό και η γεύση του πολύ πιο έντονη από το παραδοσιακό αγελαδίσιο. Αντίστοιχα, το τυρί που τελικά έφτιαξε ο Ολλανδός αγρότης ήταν σκληρό, κοκκώδες, με λίγο αλάτι και κρεμώδη υφή. Κοινώς, όποιος δοκιμάσει μια φορά... δύσκολα θα το ξανατολμήσει και δεύτερη.

πηγή: thedailymeal.com/


Πάντως, η αλήθεια είναι ότι καταναλώνονται και πιο περίεργα γαλακτοκομικά προϊόντα:
-- Ενήλικες που πίνουν ανθρώπινο γάλα: η νέα ιδιοτροπία των νεόπλουτων Κινέζων
-- Τυρί από ανθρώπινο δέρμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου