17 Οκτωβρίου 2016

Το παράξενο Νησί με τις Κούκλες που κρέμονται από τα δέντρα και η παράξενη ιστορία που τις συνοδεύει.


Λίγα χιλιόμετρα νότια του Μέξικο Σίτι, στα κανάλια Σοτσιμίκο της λίμνης Τεσουίλο βρίσκεται ένα πολύ μικρό νησάκι, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τουριστικό προορισμό, λόγω της περίεργης ιστορίας που το συνοδεύει. Είναι το Νησί με τις Κούκλες (Isla de las Munecas), το οποίο, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι γεμάτο από κούκλες παιχνίδια, οι οποίες κρέμονται από τα κλαδιά των δέντρων. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο δον Χουλιάν Σαντάνα Μπαρρέρα άφησε σύζυγο και παιδί για να ζήσει ολομόναχος μακριά από τον πολύ κόσμο. Έφτασε στο ακατοίκητο νησάκι, όπου θα άλλαζε η ζωή του και μαζί το μέλλον του νησιού αυτού. Φτάνοντας εκεί βρήκε το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού, που είχε πνιγεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Λίγο αργότερα, ο Χουλιάν είδε μια κούκλα να επιπλέει στο ποτάμι, η οποία κατά τα φαινόμενα ανήκε στο άτυχο κοριτσάκι. Θέλοντας να τιμήσει το νεκρό παιδί, πήρε την κούκλα και την κρέμασε σ' ένα δέντρο. Με τον καιρό, άρχισε να κρεμάει κούκλες σε διάφορα δέντρα του νησιού, υποτίθεται για να κατευνάσει το πνεύμα του κοριτσιού, που ο ίδιος πίστευε ότι τον καταδίωκε, ίσως επειδή δεν κατάφερε να σώσει την ζωή του. 

Πολλοί βέβαια είναι εκείνοι που αμφισβητούν την αλήθεια της ιστορίας, όπως τη διηγήθηκε ο Χουλιάν Σαντάνα Μπαρρέρα, αποδίδοντάς τη είτε σ' ένα καλοστημένο διαφημιστικό κόλπο είτε πολύ απλά στην ψυχολογική πίεση και στη μοναξιά που αισθανόταν ο μοναδικός κάτοικος του νησιού. Το περίεργο είναι ότι περίπου 50 χρόνια αφότου ο Χουλιάν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο νησί, είδε το σώμα του πνιγμένου παιδιού και άρχισε να κρεμάει κούκλες στα δέντρα, το 2001 ο ίδιος βρέθηκε νεκρός στο ίδιο ακριβώς σημείο, όπου είχε εντοπίσει το άψυχο σώμα του κοριτσιού.

Από τότε, με αφορμή και σειρά αφιερωμάτων σε διάφορα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, το νησί άρχισε ν' αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, που επιθυμούν να δουν από κοντά αυτό το τρομακτικό νησί με τις κούκλες, που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το σκηνικό για ένα ακόμη σίκουελ του κινηματογραφικού Τσάκι, μιας και το γούστο του Χουλιάν Σαντάνα Μπαρρέρα στις κούκλες ήταν αρκετά ατυχές, ενώ και η φθορά του χρόνου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Άλλωστε και μόνο η θέα μιας ομάδας από 1500 περίπου κούκλες να κρέμονται από τα κλαδιά σαν απαγχονισμένες ή να κρύβονται σε διάφορα ανύποπτα σημεία, προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς - τουλάχιστον σε όσους είναι επιρρεπείς.

Κάποιες φωτογραφίες με τις κούκλες του νησιού. Στην πρώτη φαίνεται και μια φωτογραφία του Χουλιάν.
πηγή: Wikimedia Commons/Px-Iga


πηγή: Flickr/Kevin

πηγή: Flickr/Kevin

πηγή: Flickr/Kevin
πηγή: www.isladelasmunecas.com/

πηγή: www.isladelasmunecas.com/

πηγή: Wikimedia Commons/Karpinico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου