30 Οκτωβρίου 2016

Η αναλγητική δράση μιας αγκαλιάς όχι μόνο για τον ψυχικό, αλλά και για τον συναισθηματικό πόνο

Μια αγκαλιά απαλύνει τον πόνο. Το συνειδητοποιούμε στις δύσκολες συναισθηματικά στιγμές, όταν η αγκαλιά ενός αγαπημένου προσώπου μας βοηθάει να τις ξεπεράσουμε ευκολότερα. Ωστόσο, η αναλγητική δράση της αγκαλιάς δεν περιορίζεται μόνο στον ψυχικό πόνο, αλλά αφορά και τον σωματικό, σύμφωνα με έρευνα του ισραηλινού πανεπιστημίου της Χάιφα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Pain.

Στο πείραμα συμμετείχαν γυναίκες, στις οποίες προκλήθηκε σωματικός πόνος, όταν επαναλαμβανόμενα ήρθαν σε επαφή με καυτές μεταλλικές ράβδους στα αυτιά. Ωστόσο, οι γυναίκες αυτές βρίσκονταν σε τρία διαφορετικά περιβάλλοντα. Η μία ομάδα γυναικών δεχόταν την παρηγοριά ενός ξένου σε αυτές προσώπου, ο οποίος κρατούσε το χέρι τους· μια δεύτερη ομάδα βρισκόταν στον ίδιο χώρο μ' ένα πολύ αγαπημένο τους πρόσωπο, με το οποίο όμως δεν είχαν σωματική επαφή· τέλος, οι γυναίκες της τρίτης ομάδας είχαν σωματική επαφή με το σύντροφό τους, ο οποίος κρατούσε ή χάιδευε το χέρι της αγαπημένης του.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το μέγεθος του πόνου για τις γυναίκες των δύο πρώτων ομάδων κυμαινόταν στα ίδια περίπου επίπεδα. Αντίθετα, όσες γυναίκες αισθάνονταν το άγγιγμα ενός πολύ αγαπημένου προσώπου, πονούσαν λιγότερο και μάλιστα, η αίσθηση του πόνου μειωνόταν ακόμη περισσότερο, όταν το αγαπημένο αυτό πρόσωπο δεν περιοριζόταν απλά στο άγγιγμα, αλλά εξέφραζε συναισθηματική κατανόηση. 
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για την "πανίσχυρη αναλγητική επίδραση του κοινωνικού αγγίγματος", ενώ η "συναισθηματική κατανόηση ανάμεσα σε δυο συντρόφους μπορεί να εξηγήσει τις καταπραϋντικές του επιδράσεις".
Όσον αφορά το πρακτικό/επιστημονικό σκέλος, η ανακούφιση του πόνου είναι αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, το οποίο λειτουργεί και ως κέντρο επιβράβευσης απελευθερώνοντας νευρώνες, σε περιπτώσεις όπως π.χ. η χρήση ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου