8 Νοεμβρίου 2016

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιούνται μόνο το Νοέμβριο και μόνο τις Τρίτες;

Στα περισσότερα κράτη, οι εκλογές πραγματοποιούνται τις Κυριακές. Η Κυριακή είναι κατά κανόνα ημέρα αργίας, επομένως οι ψηφοφόροι έχουν όλη την άνεση να περιμένουν στις ουρές των εκλογικών κέντρων για να ρίξουν την ψήφο τους. Ωστόσο, στον κανόνα της Κυριακής υπάρχουν εξαιρέσεις: άλλες χώρες έχουν ορίσει ως ημέρα εκλογών το Σάββατο, άλλες την Παρασκευή, οι Βρετανοί ψηφίζουν μόνο τις Πέμπτες, ενώ οι Αμερικανοί το κάνουν μόνο τις Τρίτες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η επιλογή της Τρίτης ως εκλογικής ημέρας έγινε το 1845. Μέχρι τότε, οι πολιτείες που απάρτιζαν το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ είχαν τις δικές τους νομοθεσίες, που όριζαν διαφορετικές ημερομηνίες. Μόνη προϋπόθεση σύμφωνα με το σχετικό νόμο του 1792 ήταν η πραγματοποίηση των εκλογικών διαδικασιών μέσα σε 34 το πολύ ημέρες πριν την πρώτη Τετάρτη του Δεκεμβρίου, όταν οι εκλέκτορες θα αναδείκνυαν τον επόμενο αμερικανό πρόεδρο εκπροσωπώντας τις πολιτείες τους. Πρακτικά, δηλαδή, ο Νοέμβριος είχε οριστεί ως εκλογικός μήνας ήδη από το 1792 και αυτό γιατί πολύ απλά το συγκεκριμένο μήνα δεν υπήρχαν αγροτικές δουλειές σε εκκρεμότητα, επομένως οι άρρενες ψηφοφόροι - στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγρότες - θα μπορούσαν να ρίξουν την ψήφο τους με την άνεσή τους. 

Το 1845, λοιπόν, τέθηκε το ζήτημα της καθιέρωσης διά νόμου μιας κοινής ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για όλες τις πολιτείες. Η αμερικανική κοινωνία εξακολουθούσε να είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία αγροτική, επομένως ο Νοέμβριος παρέμενε η μοναδική προτίμηση των μελών του Κογκρέσου. Αρχικά όρισαν την πρώτη Τρίτη του συγκεκριμένου μήνα, ώσπου διαπίστωσαν ότι υπήρχε περίπτωση κάποιες χρονιές να μεσολαβεί διάστημα μεγαλύτερο των 34 ημερών μεταξύ της πρώτης Τρίτης του Νοεμβρίου και της πρώτης Τετάρτης του Δεκεμβρίου, οπότε ήταν αδιαπραγμάτευτα καθιερωμένη η συνέλευση των εκλεκτόρων των πολιτειών. Έτσι, το Κογκρέσο όρισε ως ημέρα των εκλογών την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, δηλαδή στην πράξη οι αμερικανικές εκλογές (προεδρικές, κοινοβουλευτικές) πραγματοποιούνται μεταξύ 2 και 8 Νοεμβρίου. Γιατί όμως αυτή η επιμονή, ώστε η διενέργεια των εκλογών να γίνεται σώνει και καλά την Τρίτη; 

Το 1845, η αμερικανική κοινωνία δεν ήταν μόνο αγροτική, αλλά και βαθύτατα θρησκευόμενη. Το παρασκευοσαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Κυρίου, επομένως οι τρεις αυτές ημέρες αποκλείονταν εκ των πραγμάτων. Εξάλλου, οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα για να ψηφίσουν, σε μια εποχή που τα μέσα μεταφοράς περιορίζονταν στις άμαξες με άλογα. Όμως για τους ψηφοφόρους ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών χρειαζόταν ταξίδι μιας ολόκληρης ημέρας, προκειμένου να μεταβούν στα εκλογικά κέντρα συν άλλη μια μέρα για να επιστρέψουν. Στην πράξη, δηλαδή, χανόταν ένα τριήμερο, το οποίο δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να περιλαμβάνει τις ιερές ημέρες. 

Δύο ήταν οι μοναδικές ημέρες της εβδομάδας που έμεναν διαθέσιμες: η Τρίτη και η Τετάρτη. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές η Τετάρτη ήταν η ημέρα της αγοράς (πραγματοποιούταν δηλαδή το παζάρι, που θα λέγαμε στα ελληνικά), επομένως το Κογκρέσο δεν είχε άλλα περιθώρια από το να ορίσει την Τρίτη - και μόνο αυτή - ως ημέρα εκλογών!



Σχετικά θεματάκια:
-- Οι πιο ανόητοι αμερικανικοί νόμοι
-- 8 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τις ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων
-- Οι 4 πρόεδροι των ΗΠΑ που δολοφονήθηκαν
-- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 50 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου