1 Δεκεμβρίου 2016

Το ρούχο που μπορεί να φορτίσει το κινητό σου τηλέφωνο (και όχι μόνο)!


Καλός ο τεχνικός πολιτισμός, όμως κάποια στιγμή αποφασίζεις ν' αλλάξεις παραστάσεις και να έρθεις πιο κοντά στη φύση. Μόνος ή με παρέα πας μια εκδρομή μακριά από τη βαβούρα της πόλης και τις πολλές ανέσεις της τεχνολογίας. Το κινητό σου, που πλέον δεν είναι ένα απλό κινητό αλλά ένα τεχνολογικό πολυεργαλείο, εξαιρείται βέβαια, ώσπου κάποια στιγμή έντρομος (ή έντρομη) ανακαλύπτεις ότι η μπαταρία τελειώνει και δεν υπάρχει πουθενά μια πρίζα για να το φορτίσεις. Σιχτιρίζεις την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισες την ανανέωση της επαφής σου με τη φύση ή μήπως υπάρχει λύση; Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση δημιουργώντας ένα νέο τύπο "υφάσματος" που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε μια ώρα ανάγκης φορτίζοντας ένα οποιοδήποτε γκατζετάκι.

Ύστερα από δυο χρόνια ερευνών, μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια κατέληξαν σ' ένα νέο υλικό, το οποίο κάνει "θαύματα". Πρόκειται για κοινό μαλλί, εμπλουτισμένο με ειδικές ίνες, κατασκευασμένες από ηλιακές κυψέλες και τριβοηλεκτρικές νανογεννήτριες (tengs), οι οποίες αυτό που κάνουν, είναι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ως αποτέλεσμα τριβής από μικρές κινήσεις (π.χ. ως αποτέλεσμα περιστροφής, δονήσεων κλπ.).

Στα πειράματα που έγιναν, το υλικό εκτέθηκε σε φυσικές συνθήκες υπό το φως του ήλιου και υπό την επίδραση του ανέμου. Αυτό που πέτυχαν οι επιστήμονες, ήταν να φορτίσουν έναν πυκνωτή του εμπορίου με δύο βολτ σ' ένα λεπτό.

Φυσικά, πρόκειται για μια πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε σ' αυτήν τη φάση φαίνεται ότι το νέο υλικό δεν μπορεί - ούτε και θα μπορέσει σύντομα - να υποκαταστήσει τους κοινούς φορτιστές, ωστόσο μπορεί να χρησιμεύσει ως μίνι γεννήτρια, μια εναλλακτική πηγή διαρκούς ηλεκτρικής φόρτισης διάφορων συσκευών, όπως π.χ. το κινητό μας τηλέφωνο, όταν είμαστε μακριά από ηλεκτρικές πρίζες, σε κάποιον εξωτερικό χώρο (ας πούμε για κάμπινγκ ή στη θάλασσα), αρκεί να υπάρχει ήλιος.

Άλλωστε, το ύφασμα αυτό περιγράφεται ότι είναι κάπως πυκνό και τραχύ, αλλά ελαφρύ και ευέλικτο, ώστε μπορεί να ενσωματωθεί σε αντικείμενα όπως σ' ένα σακίδιο ή σε μια σκηνή. Και φυσικά, μπορεί να φορεθεί ακόμα και στο χέρι, όπως στη φωτογραφία πιο πάνω!

Δεν γίνεται βέβαια λόγος για το κόστος του, μια πολύ κρίσιμη παράμετρος για το αν το νέο ηλεκτροφόρο ύφασμα θα παραμείνει απλά ένα υλικό πειραμάτων ή αν η χρήση του θα αξιοποιηθεί και για εμπορικούς σκοπούς. Και πάλι όμως είναι μια αρχή....

Διαβάστε περισσότερα στο Thrillist και στο ABC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου