5 Μαρτίου 2016

Ένα αποκριάτικο παραμύθι από τη Βουλγαρία. Τα αποκριάτικα έθιμα των γειτόνων μας.

Αν είχατε ποτέ την απορία πώς γιορτάζουν τις απόκριες οι γειτονικοί μας, βαλκανικοί λαού, τι έθιμα δηλαδή έχουν και πόσο αυτά μοιάζουν με τα ελληνικά, το παρακάτω βουλγαρικό, λαϊκό παραμύθι δίνει μια πολύ καλή ιδέα. Με άξονα τη φτωχή γριά Ζαφέρκω, που λόγω της φτώχειας της δεν μπορούσε να φτιάξει την παραδοσιακή τυρόπιτα της Αποκριάς, η ιστορία αφηγείται πατροπαράδοτα, βουλγαρικά έθιμα των ημερών επιχειρώντας παράλληλα να τα εξηγήσει. Η αφήγηση, όπως τουλάχιστον δημοσιεύτηκε η ιστορία στο παλιό ελληνικό περιοδικό Μπουκέτο το Μάρτιο του 1929, είναι καθηλωτική.

4 Μαρτίου 2016

Μία ξύλινη κατασκευή που λειτουργεί με δύο χιλιάδες μαρμάρινα σφαιρίδια και παράγει μια μουσική πανδαισία που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό! [βίντεο]

www.wintergatan.net

Αυτό το μουσικό όργανο δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζετε. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πολυμουσικό όργανο, που παράγει μελωδίες χάρη σε μια πολύπλοκη κατασκευή, η κατασκευή της οποίας απαίτησε δεκατέσσερις μήνες. Ο άνθρωπος πίσω από την εξαιρετικά πρωτότυπη αυτή μηχανή είναι ένας Σουηδός, που ακούει στο όνομα Μάρτιν Μόλιν, μόλις 33 ετών. Τι έκανε; Αφού κατασκεύασε μια εξαιρετικά σύνθετη, ξύλινη μηχανή γεμάτη μοχλούς, χρησιμοποίησε δύο χιλιάδες μαρμάρινα σφαιρίδια, τα οποία ταξιδεύουν μέσα σ' αυτήν την κατασκευή αλληλεπιδρώντας με τύμπανα, κύμβαλα και βιμπρόφωνο παράγοντας μουσική. Μοιάζει λίγο μ' ένα σύγχρονο, τεράστιο τζουκ μποξ, με τη βασική όμως διαφορά ότι η Μαρμάρινη Μηχανή (ή Wintergatan στα σουηδικά), όπως ονομάζεται, φτιάχνει καινούριες μελωδίες ανάλογα με το πώς τη χειρίζεται ο Μόλιν - ή όποιος αποκτήσει ένα αντίγραφό της. 

1 Μαρτίου 2016

Πώς είναι σήμερα τα παιδιά του τηλεοπτικού "Γυμνασίου Ντεγκράσι";


Είσαι 30 και κάτι (ή - γιατί όχι; - 40 και κάτι) κι έχεις βαρεθεί να διαβάζεις σε διάφορες ιστοσελίδες αφιερώματα για το "πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές του Μπέβερλι Χιλς". Ναι, ήταν μια από τις αγαπημένες σου νεανικές σειρές, όμως δεν ήταν η πρώτη ξένη σειρά με θέμα τους εφήβους και τα προβλήματά τους, που είδαμε στην ελληνική τηλεόραση. Να δεις πώς τη λέγαν εκείνη... πώς τη λέγαν... Α,ναι! "Σκανδαλιές στο Γυμνάσιο Ντεγκράσι", μια σειρά καναδικής παραγωγής, το πιο δημοφιλές brand της καναδικής τηλεόρασης, με ηθοποιούς πραγματικά εφήβους (και όχι 20 κάτι, όπως στη σειρά του Άαρον Σπέλινγκ), οι οποίοι έμπλεκαν σε ιστορίες πολύ πιο τολμηρές και πιο αληθινές, κοντά στα προβλήματα ενός νέου της εποχής εκείνης (και όχι μόνο). Κι αν ξαφνικά αναρωτιέσαι πώς περίπου είναι σήμερα οι ηθοποιοί που τα υποδύθηκαν, αυτό το αφιέρωμα θα σου λύσει κάποιες απορίες.