9 Ιουλίου 2016

Σχόλιο: Οι "φοβητσιάρηδες" Αμερικανοί αστυνομικοί

Ποτέ δεν μπήκα στη λογική ενός τυφλού "φιλο-" ή "αντί-" αμερικανισμού. Και για να μαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό με το οποίο ένας άνθρωπος μαθαίνει να αγαπά ή να μισεί μια χώρα ή έναν λαό, λες και δεν είμαστε όλοι άνθρωποι φτιαγμένοι με τα ίδια υλικά, τις ίδιας ανάγκες, τις ίδιες δυνατότητες. Αν κάτι διαφοροποιεί τις κοινωνίες μας, αυτό είναι οι διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούμε σε μια συγκεκριμένη εποχή. Βέβαια αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, στην οποία δεν θέλω αυτήν τη στιγμή να επεκταθώ, όμως το διά ταύτα - κατά την προσωπική μου πάντα άποψη - είναι ότι δεν χρειάζεται να αποθεώνουμε ή να μισούμε λαούς, αλλά να προσπαθούμε να διαχωρίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε κοινωνίας (γιατί όλες οι κοινωνίες έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία να επιδείξουν), να θαυμάσουμε και να μιμηθούμε τα πρώτα, να αποφύγουμε τα δεύτερα παραδειγματιζόμενοι από αυτά.

6 Ιουλίου 2016

Έρευνα δείχνει ότι η ζέστη του Ιουνίου είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία μας σε σχέση με την ζέστη του Αυγούστου.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύτηκε - ηλεκτρονικά τουλάχιστον - το Μάιο του 2016 στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, η οποία μας ξαφνιάζει αρκετά, καθώς διαπιστώνει ότι οι πρώιμοι καλοκαιρινοί καύσωνες και γενικότερα τα πρώιμα κύματα ζέστης κρύβουν περισσότερους κινδύνους για την υγεία μας και είναι σαφέστατα πιο φονικοί σε σχέση με τους μεταγενέστερους στην ίδια θερινή περίοδο. Πού οφείλεται αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

4 Ιουλίου 2016

Ποιο είναι το αληθινό σχήμα των πραγμάτων; Ίσως η καλύτερη οπτική ψευδαίσθηση που έχετε δει [βίντεο]

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι ένα είδος επιστημονικής "μαγείας", που σ'αφήνουν με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη, όμως ξέρεις ότι οπωσδήποτε υπάρχει μια απόλυτα λογική εξήγηση - κι ας σποζοκεφαλιάζεις με τις ώρες για να την ανακαλύψεις. Χάρη στα βίντεο που ανεβαίνουν στο ίντερνετ, οι οπτικές ψευδαισθήσεις έχουν περάσει σ' ένα άλλο επίπεδο, όπου η κίνηση δίνει τον τόνο (θα μπορούσαμε να μιλάμε καλύτερα για "οπτικοκινητικές ψευδαισθήσεις") και το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. 

3 Ιουλίου 2016

Σχόλιο: Μια εβδομάδα μετά το Brexit, συζητώντας για τον λαϊκισμό και τη δημοκρατία

Το αντιλαμβανόταν κανείς πολύ πριν έρθει το Brexit, όμως πλέον έγινε σαφές και στον πιο απρόθυμο να το παραδεχτεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γοητεύει πια ή - πιο ορθά - έχει χάσει πολλή από τη λάμψη παλιότερων εποχών. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί ν' αντιστραφεί αυτή η εξέλιξη, όμως οι απαντήσεις είναι μάλλον αμήχανες και επιφανειακές. Ακούω για παράδειγμα την ερμηνεία του Brexit από μετριοπαθείς φιλοευρωπαίους, ανθρώπους σοβαρούς, οι οποίοι αποδίδουν την αντιδημοφιλία της Ενωμένης Ευρώπης κατά κύριο λόγο στο λαϊκισμό, πετούν ένα γενικό σύνθημα ότι ο λαϊκισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί, αποφεύγοντας όμως να εξηγήσουν το πώς, και σταματούν εκεί.