3 Δεκεμβρίου 2016

Η ιστορία του YOLO! Ποιος το σκέφθηκε πρώτος και πώς επιβλήθηκε ως βασικό σλόγκαν της σύγχρονης ποπ κουλτούρας

πηγή: Wikimedia Commons

"Μια ζωή την έχουμε" τραγουδούσε ο Δημήτρης Χορν το 1958. Πάνω από εκατό χρόνια νωρίτερα ο Γιόχαν Στράους ο Β΄ είχε διακηρύξει "Man lebt nur einmal!", δηλαδή "Ζεις μονάχα μια φορά", όπως ήταν ο τίτλος του βαλς που ο ίδιος είχε συνθέσει το 1855. "You only live once" είναι η φράση που αποδίδεται και στην ηθοποιό Μέι Γουέστ, πολλές δεκαετίες προτού τα ακρώνυμα να γίνουν της μόδας, ενώ "You only live once" έλεγε και ο χιονάνθρωπος Φρόστυ σε ταινία κινουμένων σχεδίων του 1992.

OMG και 3 LOL! Δημοφιλή ακρώνυμα της αγγλικής γλώσσας

Στην ελληνική γλώσσα τα ακρώνυμα δεν είναι και πολύ της μόδας, εκτός κι αν θέλουμε να βαφτίσουμε κάποιον δημόσιο οργανισμό ή ένα πολιτικό κόμμα. Πρακτικά, το μόνο ακρώνυμο, που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας, είναι το "ΣΚ" ή το ΠΣΚ για να προσδιορίσουμε το "σαββατοκύριακο" και το "παρασκευοσαββατοκύριακο" αντίστοιχα. Αντίθετα, οι Αμερικανοί είναι μανούλες στα ακρώνυμα, κατά κύριο λόγο γεννήματα της τεχνολογίας, καθώς χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στη γραπτή επικοινωνία μέσω sms (να, ένα ακρώνυμο!) και σε φόρουμ ή τσατ ρουμ στο διαδίκτυο. Κάποια από αυτά έχουν παγκόσμια απήχηση και τα χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα, ενώ άλλα τα διαβάζουμε, αλλά δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο ποιητής. Η λίστα που ακολουθεί είναι μάλλον η βασική, περιοριζόμενη στα πιο συχνά ακρώνυμα made in USA (γιατί οι Αμερικανοί ακόμη και για τη χώρα τους χρησιμοποιούν ακρώνυμα)!

1 Δεκεμβρίου 2016

Το ρούχο που μπορεί να φορτίσει το κινητό σου τηλέφωνο (και όχι μόνο)!


Καλός ο τεχνικός πολιτισμός, όμως κάποια στιγμή αποφασίζεις ν' αλλάξεις παραστάσεις και να έρθεις πιο κοντά στη φύση. Μόνος ή με παρέα πας μια εκδρομή μακριά από τη βαβούρα της πόλης και τις πολλές ανέσεις της τεχνολογίας. Το κινητό σου, που πλέον δεν είναι ένα απλό κινητό αλλά ένα τεχνολογικό πολυεργαλείο, εξαιρείται βέβαια, ώσπου κάποια στιγμή έντρομος (ή έντρομη) ανακαλύπτεις ότι η μπαταρία τελειώνει και δεν υπάρχει πουθενά μια πρίζα για να το φορτίσεις. Σιχτιρίζεις την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισες την ανανέωση της επαφής σου με τη φύση ή μήπως υπάρχει λύση; Ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση δημιουργώντας ένα νέο τύπο "υφάσματος" που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε μια ώρα ανάγκης φορτίζοντας ένα οποιοδήποτε γκατζετάκι.

30 Νοεμβρίου 2016

Ξενοδοχεία για φανατικούς αναγνώστες. Θα κοιμόσασταν ποτέ στα ράφια μιας βιβλιοθήκης; [εικόνες]


Είναι μια πολύ καλή πρόταση για όσους αγαπούν τα ταξίδια (και έχουν τόσο τα χρήματα όσο και τη διάθεση να ταξιδέψουν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου), αλλά και για όσους ψάχνουν μια ξεχωριστή επιχειρηματική ιδέα να την κάνουν πράξη εδώ στην Ελλάδα. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή, κατά την οποία η ανατροπή και οι καινοτόμες ιδέες κάνουν τη διαφορά και προσφέρουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο λόγος για ένα πανδοχείο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που απευθύνεται σε όσους αγαπούν τόσο πολύ τα βιβλία, ώστε θα ήθελαν να κοιμούνται ανάμεσα σ' αυτά - αλλά στην κυριολεξία.

29 Νοεμβρίου 2016

Γιατί τα ζώα αγαπούν τις αγκαλιές;

Το γουργουρητό της γάτας και τα κλειστά μάτια του σκύλου, ενώ παράλληλα ανοιγοκλείνει ευχαριστημένος το στόμα του, απόλυτα παραδομένος στο χάδι του δίποδου φίλου του, δείχνουν πόσο πολύ τα ζώα αγαπούν την εκδήλωση της αγάπης μέσω της επαφής. Όμως δεν είναι μόνο τα εξημερωμένα από αιώνες κατοικίδια που επιζητούν την επαφή αυτή, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σ' ένα σύντομο χάιδεμα. Στο youtube υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν διάφορα "άγρια" - αν προτιμάτε, μη εξημερωμένα - ζώα, τα οποία επιζητούν ή μοιάζουν να επιζητούν την ανθρώπινη αγκαλιά. Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς ερμηνεύεται αυτό;

28 Νοεμβρίου 2016

Ο έγχρωμος "Μπακαλόγατος" και άλλες ασπρόμαυρες ελληνικές που θα μπορούσαν επίσης να επιχρωματιστούν



Αν το εγχώριο κινηματογραφικό γεγονός του 2016 ήταν η έγχρωμη επαναπροβολή μιας κλασικής, ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας, όπως το "Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα", πολύ πιθανόν το εγχώριο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς που έρχεται, θα είναι η έγχρωμη επαναπροβολή μιας άλλης κλασικής, ασπρόμαυρης ελληνικής ταινίας, όπου γίνεται "Της Κακομοίρας".