6 Φεβρουαρίου 2017

Είναι αυτό το τραγούδι που κάνει τα μωρά πραγματικά χαρούμενα;


Δυο ερευνητές, ο Κάσπαρ Άντιμαν (λέκτορα στο πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου) και η Λόρεν Στιούαρτ (ψυχολόγος ειδικευμένη σε θέματα μουσικής) ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας μια ομολογουμένως πρωτότυπη αποστολή. Κλήθηκαν να συμβάλλουν με τις θεωρητικές τους γνώσεις στη δημιουργία ενός τραγουδιού, που θα είναι "επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι θα κάνει τα μωρά χαρούμενα". Το κατάφεραν;
Αρχικά, οι Άντιμαν και Στιούαρτ ανέτρεξαν σε παλιότερες έρευνες για να διαπιστώσουν ότι υπήρχαν λίγες, που ασχολήθηκαν με τις μουσικές προτιμήσεις των μωρών. Ωστόσο, μελετώντας τα συμπεράσματα τόσο παλιότερων δικών τους εργασιών όσο και των συναδέλφων τους, κατέληξαν ότι το επιθυμητό τραγούδι θα έπρεπε σε γενικές γραμμές να είναι "σε ματζόρε με μια απλή και επαναλαμβανόμενη κύρια μελωδία, με μουσικά όργανα όπως γρήγορους τυμπανισμούς, αλλαγές κλειδιού και αυξανόμενες τονικές αλλαγές, που θα παρέχουν ευκαιρίας για προσμονή και έκπληξη".

Ο λόγος; "Η καρδιά των μωρών χτυπάει πολύ γρηγορότερα από τη δικιά μας, επομένως η μουσική πρέπει να είναι περισσότερο γρήγορη απ' ό,τι θα περιμέναμε". Όσο δε αφορά το φωνητικό μέρος, το τραγούδι θα πρέπει να πλαισιώνεται από μια "ενεργητική γυναικεία φωνή, που ιδανικά θα ηχογραφηθεί παρουσία ενός πραγματικού μωρού".

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται από τον ίδιο τον Κάσπαρ Άντιμαν σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα theconversation.com.

Επειδή όμως η θεωρία από μόνη της δεν αρκεί κι επειδή οι δύο επιστήμονες δεν είναι συνθέτες, απευθύνθηκαν στη βραβευμένη με Γκράμι μουσικό Ίμοτζεν Χιπ, η οποία μάλιστα ήταν νέα μητέρα, ενός μωρού 18 μηνών, που με τον τρόπο του βοήθησε στη σύνθεση του τελικού αποτελέσματος. Η Χιπ κατέληξε σε τέσσερις σύντομες μελωδίες: δύο ρυθμικές και δύο αργές. Η κάθε μελωδία ηχογραφήθηκε σε δύο εκδοχές: μία με απλούς στίχους και μία χωρίς καν στίχους, μόνο μουσική.

Ακολούθησε έρευνα πάνω στις αντιδράσεις 26 μωρών ηλικίας μεταξύ 6 και 12 μηνών. Η πλειοψηφία των γονιών, αλλά και των μωρών (τα 20 στα 26) έδειξαν σαφή προτίμηση σε μία από τις μελωδίες που τους παρουσιάστηκαν. Φυσικά, τα μωρά δεν μιλούν σε μια τόσο μικρή ηλικία, όμως οι αντιδράσεις τους καταγράφτηκαν σε βίντεο: γέλια, χαμόγελα, χοροί.

Η Χιπ επεξεργάστηκε τη μελωδία που κέρδισε τις προτιμήσεις γονιών και μωρών, ώστε να εξελιχθεί σ' ένα τραγούδι κανονικής διάρκειας προσθέτοντας κάποιες παιδικές λεξούλες (μιλάμε για την αγγλική γλώσσα πάντα), που εκτιμάται ότι δημιουργούν θετικά συναισθήματα στα μωρά. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το "Happy Song", που παρουσιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2016.

Είναι πετυχημένο το τελικό αποτέλεσμα; Αν δεν είστε γονείς, παππούδες ή τέλος πάντων αν δεν έχετε την παραμικρή επαφή με μωρά, το πιθανότερο είναι ότι θα το βρείτε... ψιλογελοίο. Όμως αυτό είναι ένα τραγούδι που απευθύνεται κατεξοχήν σε μωρά - ούτε καν σε νήπια! - και αυτά είναι οι μόνοι αξιόπιστοι κριτές για το κατά πόσο το πείραμα πέτυχε. Αν έχετε ένα μωρό στο σπίτι, βάλτε του να το ακούσει και μοιραστείτε τις αντιδράσεις του! Το αγάπησε, άρχισε να κλαίει ή απλά αδιαφόρησε;


Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ: theconversation.com: We created a song that makes babies happy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου