28 Απριλίου 2017

Το ανατριχιαστικό τραγούδι με το οποίο ξυπνούν και κοιμούνται οι κάτοικοι της Πιονγκγιάνγκ στη Βόρειο Κορέα


Το Σεπτέμβριο του 2008, ο Χέλμουτ Ουτενθάλερ ξεκίνησε από τη Βιέννη με το τρένο έχοντας ως προορισμό του τη Βόρειο Κορέα. Στο ταξίδι αυτό τον συνόδεψε στην πορεία κι ένας φίλος του, οι δε εμπειρίες τους τόσο από το μακρινό ταξίδι των 13000 χιλιομέτρων όσο και από την 36ωρη παραμονή και περιήγησή τους στο πιο μυστηριώδες κράτος του πλανήτη (και μάλιστα χωρίς να έχουν πάνω από το κεφάλι τους κάποιον από τους περιηγητές που φορτώνει το βορειοκορεατικό καθεστώς στους λιγοστούς ξένους τουρίστες) έχουν καταγραφεί στο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ vienna-pyongyang.blogspot.gr/.
Ένα από τα πράγματα που τους εντυπωσίασαν ήταν το μουσικό κομμάτι που ακουγόταν από τα μεγάφωνα της πόλης κάθε πρωί προσδίδοντας στην εμπειρία του ταξιδιού τους μια ακόμη πιο έντονα οργουελική, σουρεαλιστική χωρίς αμφιβολία, όσο και ανατριχιαστική διάσταση, αν και στη Βόρειο Κορέα έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι η πραγματικά ξεπερνάει τη φαντασία του Τζορτζ Όργουελ. "Πού είσαι αγαπημένες Στρατηγέ;" είναι ο τίτλος του κομματιού, που μόνο για ένα χαρούμενο ξύπνημα δεν ενδείκνυται, αλλ' αντιθέτως προκαλεί ανατριχίλες ακόμα και μέσω Youtube. 
Τα σχόλια των θεατών του βίντεο είναι χαρακτηριστικά: "Είναι τρομακτικό", "Αυτό το τραγούδι ακούγεται σαν κάτι που θ' άκουγες στον κόσμο του ΄1984΄ του Όργουελ", "H πιο τρομακτική βλακεία που έχω ακούσει ποτέ πέρα από το τραγούδι των X-files", "Αυτό είναι πραγματικά η κόλαση επί της γης. Καλό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν 1 άτομο και οικογένεια έχουν όλη την εξουσία πάνω στον πληθυσμό μιας περιοχής", "Η Βόρειος Κορέα μοιάζει να έχει βγει από μια ταινία δυστοπικού θρίλερ. Μόνο που είναι ΑΛΗΘΙΝΟ" κλπ.
Μάλιστα, μια κοπέλα που βρέθηκε στην Πιονγκγιάνγκ το 2016 παρατήρησε ότι - προς μεγάλη της φρίκη - το τραγούδι παιζόταν  κάθε βράδυ από τα μεσάνυχτα και για "καναδυό ώρες", ώστε ειδικά το πρώτο βράδυ η ίδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί, καθώς αισθανόταν ότι βρισκόταν "σε ταινία τρόμου ή κάτι παρόμοιο".

[πηγή του βίντεο: Provodnik]




Περισσότερη Βόρειος Κορέα στο ιστολόγιό μου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου