9 Μαρτίου 2017

Οι πρώτες Ελληνίδες ηθοποιοί

Ποιες ήταν οι πρώτες Ελληνίδες που ασχολήθηκαν με το θέατρο; Ποια ήταν τα ονόματά τους και σε ποιες παραστάσεις εμφανίστηκαν; Πότε έγινε αυτό; Ποια ήταν η πρώτη Ελληνίδα που εμφανίστηκε σε αθηναϊκό θέατρο; Ποιες ήταν οι πρώτες επαγγελματίες ηθοποιοί, οι οποίες είχαν υπογράψει και συμβόλαια; Πώς αξιολογήθηκαν οι ερμηνείες τους από τον τύπο της εποχής; Ποιες ήταν όμως και οι δευτερο/τριτοαγωνίστριες, γυναίκες που μπορεί να μην ξεχώρισαν και να μην έγραψαν σημαντικές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, όμως και μόνο η τόλμη τους ν' ανέβουν στη σκηνή αψηφώντας τα συντηρητικά ήθη της εποχής τους, που υποτιμούσε στον υπέρτατο βαθμό το επάγγελμα του ηθοποιού, αποτελεί γι' αυτές τίτλο τιμής και τις οφείλεται μια απλή έστω ονομαστική αναφορά. Εδώ θα διαβάσετε το πιο περιεκτικό αφιέρωμα που υπάρχει στο ίντερνετ αυτή τη στιγμή.
Σημαντικό: Αυτό το αφιέρωμα ήθελα να το είχα έτοιμο εχτές, που ήταν και η παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Όμως ο όγκος του υλικού και των πληροφοριών, που είχα συγκεντρώσει, ήταν τόσο μεγάλος, ώστε μου πήρε περισσότερο χρόνο απ' ό,τι υπολόγιζα. Δεδομένων και άλλων εμπειριών μου, θα παρακαλούσα να μην αντιγράψετε το άρθρο αυτό στο ιστολόγιό σας (σίγουρα όχι, αν δεν έχετε πάρει την απαραίτητη άδεια από εμένα), γιατί είναι πολύ εύκολο το copy/paste ενός θέματος που θα μπορούσε να πάρει και τη μορφή ενός μίνι βιβλίου (ελπίζω να μην σας κουράσει η ανάγνωσή του!), όμως σκεφτείτε και το δικό μου κόπο που έψαξα και συγκέντρωσα όλες αυτές τις πληροφορίες. Σας ευχαριστώ!

5 Μαρτίου 2017

Γιατί τα πάντα είναι ασπρόμαυρα;

Γιατί τα γιγαντιαία πάντα, αυτές οι ασπρόμαυρες αρκούδες που κατά κανόνα ζουν στην Κίνα, είναι τόσο δημοφιλή; Ίσως γιατί θεωρούνται γενικά άκακα με πολύ μικρό αριθμό καταγεγραμμένων επιθέσεων σε ανθρώπους (και πάντα ως άμυνα), ίσως πάλι γιατί μας συγκινεί η άρνησή τους να ζευγαρώσουν και ν' αναπαραχθούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας (πλην εξαιρέσεων) ή το γεγονός ότι το είδος τους απειλείται με εξαφάνιση χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αιτία. Για άλλους πάλι, η συμπάθεια για τα ασπρόμαυρα πάντα συνδέεται και με τις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας και την τρυφερή σειρά κινουμένων σχεδίων "Τάο Τάο". Υπάρχει όμως ένα μυστήριο για τα συγκεκριμένα ζώα: γιατί είναι ασπρόμαυρα;