13 Μαΐου 2017

Γιουροβίζιον 2017: Σχολιάζοντας τα 26 τραγούδια του τελικού. Τι μας περιμένει το βράδυ αυτό...


Το έκανα πέρυσι, μου άρεσε, είχε επιτυχία, θα το κάνω και φέτος. Λίγο πριν ξεκινήσει ο 62ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον κάνω τη δική μου κριτική στα 26 τραγούδια που θ' απολαύσουμε - καλά μην το πάρετε αυτό και τοις μετρητοίς - την αποψινή βραδιά. Πρόκειται για ένα είδος pre-live blogging, που απευθύνεται στους τηλεθεατές της τελευταίας στιγμής και σε όσους γιουροφάν έχουν τόσο πολύ καμένο τον εγκέφαλό τους με ό,τι αφορά τη Γιουροβίζιον, ώστε διαβάζουν μετά μανίας οτιδήποτε την αφορά. Φυσικά τα σχόλια είναι υποκειμενικά και μπορείτε να διαφωνήσετε ελεύθερα με.. όλα και στο τέλος να ψηφίσετε το τραγούδι της αρεσκείας σας.

12 Μαΐου 2017

Πότε και πώς γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Ημέρα της Μητέρας στην Ελλάδα. Πότε μεταφέρθηκε στις 2 Φεβρουαρίου, πότε (αλλά και γιατί) τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου

Δύο είναι οι πιο δημοφιλείς μη θρησκευτικές και μη εθνικές γιορτές: η Γιορτή των Ερωτευμένων στις 14 Φεβρουαρίου και η Γιορτή της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Είναι τόσο δημοφιλείς, ώστε θεωρείται σχεδόν ιεροσυλία από ορισμένους το γεγονός ότι γιορτάζονται χωρίς να συνδέονται άμεσα με κάποια θρησκευτική γιορτή (της Ορθοδοξίας βεβαίως βεβαίως, αφού ζούμε στην Ελλάδα, όπου για μια μερίδα του πληθυσμού οτιδήποτε έρχεται στα καθ'ημάς από την Εσπερία είναι εξ ορισμού όχι μόνο αντεθνικό, αλλά και πολέμιο της ορθόδοξης πίστης). Ας αφήσουμε στην άκρη τους ερωτευμένους κι ας ασχοληθούμε με τη γιορτή της Μητέρας. Για πολλά χρόνια γιορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησε να γιορτάζεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως επίσης άγνωστο για πολλούς είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία για μεταφορά της γιορτής τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ανήκε σε δύο γνωστούς επιχειρηματίες του θεάτρου (ο ένας) και του κινηματογράφου (ο άλλος). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

10 Μαΐου 2017

Η πρώτη τηλεοπτική σειρά που γυρίζεται στη Γάζα και η δημιουργία αντιγράφου της Ιερουσαλήμ για τις ανάγκες των γυρισμάτων

Τα τελευταία χρόνια, η περίοδος του Ραμαζανιού δεν είναι για τους Μουσουλμάνους απλά μήνας νηστείας και προσευχής, αλλά και μια καλή ευκαιρία να απολαύσουν σαπουνόπερες στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Συνήθως, προτιμούνται οι σειρές από την Τουρκία και την Αίγυπτο, που είναι και οι επιτυχημένες, όμως σε κάθε χώρα υπάρχουν και οι τοπικές παραγωγές. Φέτος, για πρώτη φορά θα προβληθεί και μια σειρά που αυτήν περίοδο γυρίζεται στη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο τμήμα της οποίας έχει στηθεί το ακριβές αντίγραφο της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.