23 Ιουλίου 2015

Η δικαστική διαμάχη του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και της Αλίκης Βουγιουκλάκη για την κηδεμονία του Γιάννη το 1981

Η έκδοση διαζυγίου μεταξύ της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στις αρχές Ιουλίου 1975 δεν σήμανε και το τέλος της δικαστικής τους διαμάχης. Υπήρχε ανοιχτή η εκκρεμότητα της κηδεμονίας του μικρού Γιάννη. Λόγω ηλικίας - ο Γιάννης ήταν 7 ετών - η κηδεμονία παρέμεινε στην Αλίκη. Ωστόσο, αρκετά χρόνια μετά, όταν ο Γιάννης θα είχε πλέον κλείσει τα 10, ο Δημήτρης θα διεκδικούσε την κηδεμονία του παιδιού, για να το μεγαλώσει ο ίδιος με τη δεύτερη σύζυγό του.

Το αίτημα του ηθοποιού βασιζόταν σε μια αναχρονιστική διάταξη του τότε ισχύοντος Οικογενειακού δικαίου (πριν τη μεταρρύθμιση του 1983), σύμφωνα με την οποία, όταν ένα ζευγάρι χώρισε κοινή συναινέσει, το παιδί ανήκε στον πατέρα μετά τη συμπλήρωση του δέκατου έτους της ηλικίας του, εκτός αν το δικαστήριο έκρινε προτιμότερο να διατηρούσε την κηδεμονία η μητέρα.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 13 Φεβρουαρίου 1981. Στην κατάθεσή του ο Παπαμιχαήλ υποστήριξε ότι η Αλίκη δεν μπορούσε - λόγω του θεάτρου - ν' αφιερώνει αρκετές ώρες στο μεγάλωμα του παιδιού, ώστε αυτό μεγάλωνε με άτομα που δεν μπορούσαν να υποκαταστήσουν τη μητρική στοργή. 
Μάλιστα, ο Παπαμιχαήλ άφησε αιχμές εναντίον της Βουγιουκλάκη ότι "με ορισμένες άστοχες ενέργειες, όπως το γεγονός ότι έχει επιτρέψει να μπαίνει το παιδί στα εξώφυλλα των διαφόρων περιοδικών, έχει δημιουργήσει σ' αυτό τάσεις προβολής, που έχουν οπωσδήποτε επιπτώσεις στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του".
Με τη σειρά της, η Αλίκη υποστήριξε ότι έδειχνε την απαιτούμενη στοργή και αφοσίωση στο μεγάλωμα του Γιάννη, επισημαίνοντας ότι τυχόν αλλαγή περιβάλλον θα ήταν σε βάρος του παιδιού. 
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη ζήτημα "κοινωνιολογικό" και όχι απλά νομικό, ενώ επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση. Ζήτησε από τους δυο πρωταγωνιστές να καταθέσουν εγγράφως τα επιχειρήματά τους (μέσω των δικηγόρων), όμως τελικά, μετά από σχεδόν ένα μήνα βγήκε η απόφαση και η κηδεμονία του Γιάννη παρέμεινε στη Βουγιουκλάκη, η οποία θα είχε μεγάλη αδυναμία στο γιό της μέχρι το τέλος της ζωής της. Αντιθέτως οι σχέσεις πατέρα και γιου θα διαταράσσονταν αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα την σκληρή απόφαση του Δημήτρη ν' αποκληρώσει τον Γιάννη με διαθήκη.




Σχετικά θέματα:
Το πολύκροτο διαζύγιο Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου