6 Ιουνίου 2016

Η συνήθεια των Σκανδιναβών να κοιμίζουν τα μωρά τους σε θερμοκρασίες γύρω ή και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου

Μια παράξενη εικόνα σόκαρε πρόσφατα παρουσιάστρια από την Αυστραλία, που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ, ώστε έκπληκτη μοιράστηκε μια σχετική φωτογραφία στο Instagram: Ένα καρότσι με το μωρό μέσα σ' αυτό να κοιμάται του καλού καιρού... έξω από ένα καφέ της πόλης. Και δεν ήταν το μοναδικό μωρό που απολάμβανε αυτόν τον ιδιαίτερο ύπνο, αλλά ήταν απλά ένα από τα πολλά.



Βέβαια, η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε μια καλοκαιρινή ισλανδική μέρα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 βαθμών Κελσίου (καμία σχέση με το ελληνικό ή το αυστραλέζικο καλοκαίρι), όμως όχι ότι έναν οποιονδήποτε χειμωνιάτικο μήνα η εικόνα θα ήταν διαφορετική, αφού εδώ και πολλές γενιές οι Ισλανδοί γονείς συνηθίζουν να αφήνουν τα μωρά τους έξω από τα διάφορα μαγαζιά, όχι γιατί δεν αντέχουν το κλάμα τους ούτε γιατί θέλουν να τα τιμωρήσουν, αλλά πολύ απλά για ν' αφήσουν τα χρυσούλια τους να πάρουν έναν υπνάκο. Κι όχι μόνο έξω από καφέ ή εστιατόρια, αλλά ακόμη και έξω από σπίτια σε δρόμους ή σε κήπους.

Φυσικά, τα μωρά των Ισλανδών και των υπόλοιπων σκανδιναβικών λαών, που επίσης ακολουθούν την ίδια πρακτική, είναι καλά ντυμένα και καλά σκεπασμένα, αφού, όπως λέει και μια σουηδική παροιμία, "Δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά κακό ντύσιμο". Κατά τ' άλλα, υπάρχουν και έρευνες που επιβεβαιώνουν το άκακο αυτής της διαδεδομένης συμπεριφοράς, όπως μία που δημοσιεύτηκε στο Int J Circumpolar Health τον Ιούνιο του 2008.

Στην έρευνα εκείνη συμμετείχαν γονείς παιδιών έως 2 ετών, όλοι από την πόλη Όουλου της βόρειας Φινλανδίας, οι οποίοι απάντησαν σε ορισμένο ερωτηματολόγιο. Κατ' αρχήν, επιβεβαιώθηκε η διαδεδομένη πρακτική των γονέων ν' αφήνουν τα παιδιά τους μια φορά τη μέρα επί καθημερινής βάσης να παίρνουν έναν υπνάκο έξω στο κρύο, μια πρακτική που ξεκινά συνήθως δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση ενός μωρού σε θερμοκρασίες μεταξύ -27 και +5 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, φαίνεται ότι οι ύπνοι των παιδιών είχαν μεγαλύτερη διάρκεια στο συγκεκριμένο περιβάλλον σε σχέση με τους ύπνους μέσα στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος ύπνος των παιδιών σε εσωτερικό περιβάλλον κυμαινόταν μεταξύ μίας και δύο ωρών, η διάρκεια του εξωτερικού ύπνου κυμαινόταν κατά μέσο όρο από μιάμιση έως τρεις ώρες.

Εξάλλου, στους 0 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν τα μισά παιδιά φέρονταν να έχουν ιδρωμένους λαιμούς, ενώ μόλις ένα 3% των παιδιών είχαν κρύα δάχτυλα, ένα ποσοστό που ανέβαινε στο 25% στους - 15 βαθμούς. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ιδανική θερμοκρασία ήταν οι -5 βαθμοί Κελσίου υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα παιδιά είναι πολύ καλά και ζεστά ντυμένα.

Κι αν αυτό σας φαίνεται υπό προϋποθέσεις πιθανό, τι θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι στη Σουηδία (τουλάχιστον) υπάρχουν νηπιαγωγεία, που το χειμώνα αφήνουν καθημερινά τα παιδιά... έξω στον κρύο αέρα καθ' όλη τη διάρκεια του "μαθήματος" από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Φυσικά, τα παιδιά στη Σουηδία, την Ισλανδία και τις άλλες σκανδιναβικές χώρες δεν πεθαίνουν από κρυοπαγήματα, οπότε πιθανόν υπάρχει κάποια λογική πίσω από αυτές τις συμπεριφορές, όμως και σε θεωρητικό μόνο επίπεδο μιλώντας οι εικόνες αυτές φαίνονται πολύ "κρύες" για κάποιον που δεν τις έχει συνηθίσει.


Όχι ότι στη Σιβηρία κάνουν κάτι διαφορετικό. Διαβάστε σχετικά εδώ: 
-- Παράλογοι ή λογικοί; Μαθητές νηπιαγωγείου στη Σιβηρία μαθαίνουν να κάνουν κρύο ντουζ στα χιόνια!
-- Απλώνοντας μπουγάδα στους - 50 βαθμούς Κελσίου! Πώς στεγνώνουν τα ρούχα στη Σιβηρία! [βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου