15 Απριλίου 2013

Γιατί ένα ποτήρι μπύρας δεν είναι ποτέ αρκετό;


Ακόμη και μια γουλιά μπύρας αρκεί για να μας εθίσει ώστε να θέλουμε να πιούμε κι άλλο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neuropsychopharmacology. Αιτία του εθισμού φέρονται να είναι τα αρώματα του αλκοόλ, που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, που είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μέτρησαν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης σε 49 άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού. Από τους ερευνώμενους ζητήθηκε να δοκιμάσουν μια μικρή μόνο ποσότητα μπίρας 15 ml. μέσα σε διάστημα 15 λεπτών. Στη συνέχεια, οι ίδιοι άνδρες δοκίμασαν μια μικρή ποσότητα Gatorade, ενώ οι επιστήμονες μέτρησαν και πάλι την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο τους. 
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: το Gatorade δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση ενώ η μπίρα αύξησε σε όλους την έκκριση ντοπαμίσης. Η διαφορά ήταν ότι εκείνοι που είχαν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού απελευθέρωναν συγκριτικά μεγαλύτερη ποσότητα ντοπαμίνης, κάτι που ερμηνεύεται ως επίδραση της κληρονομικότητας.  
Εξάλλου, μετά τη δοκιμή της μπίρας όλοι ανεξαιρέτως εξέφρασαν την επιθυμία να πιουν κι άλλο, κάτι που δεν συνέβη με το sport drink, αν και οι περισσότεροι παραδέχτηκαν ότι το Gatorade είχε καλύτερη γεύση.
Σύμφωνα με τον δρ. David A. Kareken, καθηγητή νευρολογίας στο IU School of Medicine, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι και μόνο η γεύση ενός αλκοολούχου ποτού, χωρίς την επίδραση του αλκοόλ καθεαυτού, ενεργοποιεί τη δράση της ντοπαμίνης στα κέντρα του εγκεφάλου και εξηγεί γιατί η μπύρα είναι από τα δημοφιλέστερα ποτά. 


Πηγή: ScienceDaily

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου